Върховен съд на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Върховен съд на САЩ
Supreme Court of the United States

Сградата на Върховния съд на САЩ във Вашингтон
Информация
Основан1789 г.
Част отСъдебна система в САЩ
Типвърховен съд
ЮрисдикцияСАЩ
Седалище, Вашингтон
Състав9 съдии
Статутчлен 3 от Конституцията на САЩ
ПредседателДжон Робъртс
Уебсайтwww.supremecourt.gov
Карта
Карта
Местоположение във Вашингтон
Върховен съд на САЩ в Общомедия

Върховният съд на САЩ (на английски: Supreme Court of the United States) е най-висшият съдебен орган на САЩ, който стои начело на съдебната власт на Федералното правителство на САЩ. Върховният съд е базиран в столицата Вашингтон.

Съдът се състои от 9 съдии: председателя на върховния съд и 8 други. Съдиите са предлагани от президента и подлежат на одобрение от Сената. Съдиите се назначават до живот и напускат поста си, само ако починат, подадат оставка, са обвинени а и впоследствие са осъдени или се пенсионират.

Върховният съд упражнява обикновена и апелативна юрисдикция. Голяма част от решенията му са взети в апелативни дела. Юрисдикцията му е дефинирана в Глава 3, Секция 2 на Конституцията: „Във всички случаи, отнасящи се до посланици, други публични министри и консули и в случаите, когато държавата представлява страна, Върховният съд следва да има юрисдикция.“ Като цяло Върховният съд има юрисдикция над всички дела в смисъла на Глава 3, но подлежи на ограничения от страна на Конгреса.

Върховният съд заседава във Вашингтон, в сградата на Върховния съд на САЩ. Заседанията започват обикновено първия понеделник на октомври и привършват средата на юни или юли. Всеки заседателен сезон се състои от редуващи се двуседмични интервали. През първия интервал се изслушват дела, докато през втория се взимат решения и се пишат становища.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]