В обувките на Сатаната

от Уикипедия, свободната енциклопедия
В обувките на Сатаната
Breaking Bad
ЖанрДрама
Създател(и)Винс Гилиган
СценарийВинс Гилиган
РежисураВинс Гилиган
Брайън Кренстън
Раян Джонсън
КамераДжон Тол
АктьориБрайън Кранстън
Арън Пол
Ана Гън
Дийн Норис
Бетси Бранд
Ар Джей Мити
Боб Оденкърк
Джанкарло Еспозито
Джонатан Банкс
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони5
Епизоди62 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуцентиВинс Гилиган
Марк Джонсън
Мишел Макларън
Времетраенеоколо 47 минути
Разпространение
ТВ каналAMC
Излъчване20 януари 2008 г. – 29 септември 2013 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
В обувките на Сатаната в Общомедия

„В обувките на Сатаната“ (на английски: Breaking Bad) е американски драматичен сериал, създаден и продуциран от Винс Гилиган. Към момента се излъчва в САЩ и Канада по кабелната телевизия AMC и е продукция на Sony Pictures Television. Премиерата му е на 20 януари 2008 г. През лятото на 2012 г. сериалът се завръща за пети сезон.[1][2] Той е разделен на две части и финалът му е излъчен на 29 септември 2013 г.

Продуциран и заснет в Албъкърки, Ню Мексико, „В обувките на Сатаната“ разказва историята на Уолтър Уайт (Брайън Кранстън), учител по химия, борещ се с поставената му в началото на сериала диагноза - рак на белите дробове. В желанието си да подсигури финансово бъдещето на своето семейство той започва живот на престъпник, произвеждащ и пласиращ метамфетамин, заедно с един от неговите бивши ученици Джеси Пинкман (Арън Пол).

„В обувките на Сатаната“ получава широк отзвук сред критиците най-вече за оригиналния си сценарии и режисура, както и за актьорската игра на Брайън Кранстън и Арън Пол. Получава шест номинации за престижната награда Еми и печели три последователни години наградата за Най-добър главен актьор в драматичен сериал (Кранстън) в допълнение към другите награди и номинации, които получава.

На 8 февруари 2015 г. по AMC започва спиноф-прелюдията „Обадете се на Сол“, в който главните роли се изпълняват от Боб Оденкърк и Джонатан Банкс. На 11 октомври 2019 г. по Netflix ще бъде излъчен филмът „В обувките на Сатаната: Ел Камино“, който ще е продължение на сериала, а главната роля ще се изпълнява от Арън Пол.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът е разположен и заснет в Албъкърки и околностите му, Ню Мексико.[3]

Кабелната мрежа първоначално поръчва девет епизода за първия сезон (включително пилотния епизод), но стачката на Гилдията на сценаристите в Америка през 2007-2008 скъсява продукцията на седем епизода.[4]

В интервю главният актьор Брайън Кранстън заявява "Терминът breaking bad е южняшки разговорен израз, отнасящ се за човек, който се е отклонил от правия път, насочвайки се към неща, които не са правилни. А това може да е за един ден или за цял живот."[5] Сценаристът и създател на сериала Винс Джилиган формулира термина като „да възкресиш ада“.

Според сведенията един епизод на „В обувките на Сатаната“ струва 3 милиона долара, което е доста повече от обикновената цена на епизодите в кабелните телевизии.[6]

Химични елементи в надписите[редактиране | редактиране на кода]

Надписите в сериала включват химични елементи от периодичната таблица в зелено (например символите Br и Ba за бром и барий в Breaking Bad). Надписите в началото на епизода обикновено са така и това продължава и с имената на актьорите и екипа, които обикновено съдържат по един елемент на подходящо място в надписите.

Откриващите сцени също включват и формулата (C10H15N), което представлява формулата на метамфетамина.

Числото 149.24 (молекулната маса на молекулата на метамфетамина) също се повтаря в интродукцията, както и в някои от епизодите се появява думата meth, което е съкращение на метамфетамин.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Първи сезон[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално е запланувано първият сезон да е от девет епизода, но заради стачката на Гилдията на сценаристите в Америка през 2007 са заснети само седем епизода. Първи сезон започва на 20 януари 2008 г. и завършва на 9 март 2008 г.

Борещият се с трудностите гимназиален учител, Уолтър Уайт (Брайън Кранстън), получава диагноза - неизлечим, напреднал (трети стадий) рак на белите дробове, в резултат на което се обръща към продажбата на наркотици, по-специално метамфетамин за да подсигури бременната си жена и сина си инвалид. При акция заедно с агента от ОБН (Отдел за борба с наркотиците) и негов девер Ханк (Дийн Норис), той вижда негов бивш ученик Джеси Пинкмън (Арън Пол) да бяга от местопрестъплението – лаборатория за приготвяне на метамфетамин. Той се свързва с Джеси и обсъждат схема, в която заедно ще приготвят и разпространяват метамфетамин за да покрие разходите по своето лечение и да остави на своето семейство финансова стабилност след смъртта си. Това не се оказва толкова просто и те срещат проблеми с по високопоставени босове от нарко бизнеса през първите си дни от продажбата на произведения от тях и най-чистия в Албъкърки метамфетамин.

Мини епизоди[редактиране | редактиране на кода]

На 17 февруари 2009 г. кабелната мрежа AMC и Sony пускат оригинални мини епизоди на „В обувките на сатаната“ в периода след края на първи и преди началото на втори сезон. Кратките сцени включват случки, сред които Уолтър Уайт и Баджър (Мат Джоунс), опитващи се да влязат с взлом в къща; сцена от деня на Свети Валентин между Мари (Бетси Бранд) и нейния съпруг Ханк (Дийн Норис); сцена между Ханк и Уолтър, случваща се в деня на сватбата на Ханк; видео дневник на Мари; и музикален клип на гаражната група на Джеси – Twaughthammer. Тези епизоди са на разположение в сайта на Crackle, както и на официалния сайт на AMC. Друг мини епизод е оригинален епизод на комикс наречен Team S.C.I.E.N.C.E, разказан от Арън Пол и съдържащ герои от комикс, създадени от самия Джеси.

Втори сезон[редактиране | редактиране на кода]

На 7 май 2008 г. AMC обявяват, че са подновили сериала „В обувките на сатаната“ за втори сезон, който ще бъде 13 епизода. Заснемането започва през юли 2008 и премиерата на сезона е на 8 март 2009 г., а неговия край на 31 май 2009 г.

Този сезон започва точно от където свършва първи сезон. По-късно Уолтър и Джеси биват отвлечени от наркопласьора Туко след като Отдела за борба с наркотиците разкриват бизнеса му. Туко възнамерява да използва Уолтър и Джеси в супер лаборатория в Мексико, но двамата отказват и след драматична борба Уолт и Джеси прострелват Туко и го зарязват оставяйки го да умре. Без да подозират, Ханк проследява колата на Джеси, която го отвежда право при убежището и при разгневения и прострелян Туко. След интензивна престрелка Туко бива убит, а Ханк получава сериозни проблеми от пост травматичен стрес. Джеси оставя парите си в колата, която ОБН намират и така остава с празни джобове и отново се замесва с Уолтър и продължават да „готвят“ дрога. Джеси започва връзка с дъщерята на хазяина Джейн, която се възстановява от хероинова зависимост. Уолтър разбива апартамента на Джеси за да прибере всичкия наличен метамфетамин, който ще продаде за 1.2 милиона долара в сделка с нарко бос. В апартамента става свидетел на задушаващата се до смърт в съня си надрусана Джейн. Същата сутрин Джеси се събужда и я заварва вече мъртва и това го съкрушава. Във финала на сезона съпругата на Уолтър Скайлър най-накрая разбира всичко за мистериозните изчезвания на съпруга си и му казва да си събере багажа и да се изнесе от къщата.

Трети сезон[редактиране | редактиране на кода]

На 2 април 2009 AMC съобщават, че сериалът е подновен за трети сезон, състоящ се от 13 епизода. Той започва на 21 март 2010 г. и завършва на 13 юни 2010 г.

Албъкърки е шокиран след самолетна катастрофа в края на втори сезон. Уолтър и Скайлър са разделени, а Джеси постъпва в рехабилитационна клиника след смъртта на Джейн. Скайлър разкрива на Уолтър, че спи с шефа си за да му отмъсти. Гас Фринг (Джанкарло Еспозито) прави предложение на Уолтър предлагайки му 3 милиона долара за три месечна работа, което първоначално Уолтър отхвърля. По-късно през сезона Уолт приема отвореното предложение на Гас и се съгласява да произвежда метамфетамин за 15 милиона на година, което поставя Уолтър в много по-дълбока роля в бизнеса с метамфетамин. Драмата продължава да ескалира и принуждава Джеси да му стане отново партньор в производството. Джеси и Уолтър, както обикновено, имат разногласия, което им навлича доста неприятности с Гас. Прецизността и навиците на Уолтър ги тикат до ръба и двамата се страхуват за живота си. Докато Гас се подготвя да отстрани Уолтър от бизнеса за сметка на Гейл, двамата вземат нещата в свои ръце и доказват ценността си в тази организация.

Четвърти сезон[редактиране | редактиране на кода]

На 14 юни 2010 г. AMC обявяват четвърти сезон на „В обувките на сатаната“, който ще бъде от 13 епизода. Той започва на 17 юли 2011 г. и завършва на 9 октомври.

Пети сезон[редактиране | редактиране на кода]

Петият и последен сезон се състои от 16 епизода е разделен на две части по 8 епизода. Първата му половина започва на 15 юли 2012 г. и приключва на 2 септември. На 11 август 2013 г. започва втората половина и финалът е излъчен на 29 септември.

Край на разкриващата сюжета част.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Спечелени награди[редактиране | редактиране на кода]

  • 2010 Награда Еми – Най-добър главен актьор в драматичен сериал – Брайън Кранстън
  • 2010 Награда на американските кино режисьори – Най-добър монтаж на едночасов сериал за кабелна телевизия – Лини Уилингам (ABQ)
  • 2010 Награда Еми – Най-добър поддържащ актьор в драматичен сериал – Арън Пол
  • 2010 Награда на асоциацията на ТВ критиците – Постижения в драма
  • 2009 Награда Еми – Най-добър главен актьор в драматичен сериал – Брайън Кранстън
  • 2009 Награда Еми – Най-добра режисура с единична камера в драматичен сериал – Лини Уилингам (ABQ)
  • 2009 Награда на американските режисцори – Най-добър монтаж на едночасов сериал за кабелна телевизия – Лини Уилингам (Pilot)
  • 2009 PEN Center Literary Award – Най-добър сценарии – Джордж Мастрас ("Crazy Handful of Nothin'")
  • 2009 Награда Призма – Най-добра история в сериал/минисериал (Сезон 1)
  • 2009 Награда Сателит – Най-добър актьор в драматичен сериал – Брайън Кранстън
  • 2009 Награда Сателит – Най-добър драматичен сериал
  • 2009 Награда на асоциацията на ТВ критиците – Индивидуални постижения в драма – Брайън Кранстън
  • 2009 Награда на гилдията на сценаристите в Америка – Най-добър епизод в драма – Винс Гилиган (Pilot)
  • 2008 Награда Еми – Най-добър главен актьор в драматичен сериал – Брайън Кранстън
  • 2008 Награда Еми – Най-добра режисура с единична камера в драматичен сериал – Лини Уилингам (Pilot)
  • 2008 Награда Пийбоди – Изключителни постижения
  • 2008 Награда Сателит – Най-добър актьор в драматичен сериал – Брайън Кранстън

Номинации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2011 Златен глобус – Най-добър актьор в драматичен сериал – Брайън Кранстън
  • 2011 Награда на гилдията на сценаристите в Америка – Най-добър драматичен сериал
  • 2011 Награда на гилдията на сценаристите в Америка – Най-добър епизод в драма – Джордж Мастрас (I.F.T.)
  • 2011 Награда на гилдията на сценаристите в Америка – Най-добър епизод в драма – Дженифър Хъчисън (I See You)
  • 2011 Гилдия на актьорите на екран – Най-добър актьор в драма – Брайън Кранстън
  • 2010 Награда Еми – Най-добър драматичен сериал
  • 2010 Награда Еми – Най-добър режисьор на драматичен сериал – Мишел Макларан (One Minute)
  • 2010 Награда Еми – Най-добър оператор в едночасов драматичен сериал – Майкъл Словис (No Mas)
  • 2010 Награда Еми – Най-добра режисура с единична камера в драматичен сериал – Скип МакДонълд (No Mas)
  • 2010 Награда Еми – Най-добра звукова режисура в драматичен сериал – No Mas
  • 2010 Награда на продуцентите в Америка – Продуцент на годината на драматичен сериал
  • 2010 Награда Сатурн – Най-добър сериал в кабелна телевизия
  • 2010 Награда Сатурн – Най-добър актьор в телевизията – Брайън Кранстън
  • 2010 Награда Сатурн – Най-добра актриса в телевизията – Ана Гън
  • 2010 Награда Сатурн – Най-добър поддържащ актьор в телевизията – Арън Пол
  • 2010 Награда Сатурн – Най-добър гостуващ актьор в телевизията – Реймънд Круз
  • 2010 Гилдия на актьорите на екран – Най-добър актьор в драматичен сериал – Брайън Кранстън
  • 2010 Награда на асоциацията на ТВ критиците – Предаване на годината
  • 2010 Награда на асоциацията на ТВ критиците – Индивидуални постижения в драма – Брайън Кранстън
  • 2010 Награда на асоциацията на ТВ критиците – Индивидуални постижения в драма – Арън Пол
  • 2010 Награда на гилда на сценаристите в Америка – Най-добър драматичен сериал
  • 2010 Награда на гилда на сценаристите в Америка – Най-добър епизод в драма – Джон Шибан (Phoenix)
  • 2009 Награда Еми – Най-добър драматичен сериал
  • 2009 Награда Еми – Най-добър поддържащ актьор в драматичен сериал – Арън Пол
  • 2009 Награда Еми – Най-добър оператор в едночасов драматичен сериал – Майкъл Словис (ABQ)
  • 2009 Награда Призма – Най-добър актьор в драматичен сериал – Брайън Кранстън
  • 2009 Награда Сатурн – Най-добро представяне в телевизията
  • 2009 Награда Сатурн – Най-добър актьор в телевизията – Брайън Кранстън
  • 2009 Награда на асоциацията на ТВ критиците – Най-добри постижения в драма
  • 2009 Награда на гилда на сценаристите в Америка – Най-добър нов сериал
  • 2009 Награда на гилда на сценаристите в Америка – Най-добър епизод в драма – Пати Лин (Gray Matter)
  • 2008 Награда на асоциацията на ТВ критиците – Най-добро предаване за годината
  • 2008 Награда Еми – Най-добър режисьор на драматичен сериал – Винс Гилиган (Pilot)
  • 2008 Награда Еми – Най-добър оператор в едночасов драматичен сериал – Джон Тол (Pilot)

„В обувките на Сатаната“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване по bTV Cinema на 19 декември 2010 г., всяка събота и неделя от 13:00. Първи сезон завършва на 9 януари 2011 г.

Повторенията на първи сезон стартират по PRO.BG на 10 януари 2011 г. с разписание всеки ден от 20:00 и приключват на 16 януари.

На 13 май 2013 г. започва трети сезон по bTV Action, всеки делник от 21:00 и приключва на 29 май. На 10 януари 2014 г. започва четвърти сезон, всеки делник от 21:00 и приключва на 29 януари. На 16 януари 2015 г. започва пети сезон с разписание обикновено от вторник до събота от 00:00, но понякога от 23:45 през делниците или от 00:30. Последният епизод е излъчен на 6 февруари.

В пети сезон дублажът е на студио VMS. Ролите се озвучават от артистите Живка Донева от първи до четвърти сезон, Петя Силянова в пети, която от девети до дванайсети епизод е заместена от Златина Тасева, Мина Костова в първи и втори сезон, Даниела Сладунова от трети до пети, Николай Пърлев, Тодор Георгиев от първи до трети, Петър Бонев от четвърти до пети и Иван Велчев.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. AMC Renews Emmy(R) Award-Winning and Critical Hit Breaking Bad for Fourth Season // AMC, 14 юни 2010. Посетен на 17 ноември 2010.
  2. Video: AMC Announces Breaking Bad Season Four Premiere Sunday, July 17 at 10PM ET/PT // AMC, 31 май 2011. Посетен на 12 октомври 2011.
  3. Series 'Breaking Bad' to Begin Production at Albuquerque Studios // Albuquerque Studios. 23 август 2007. Архивиран от оригинала на 2007-10-14. Посетен на 23 август 2007.
  4. AMC Breaking Bad With Bryan Cranston // IGN. 20 юни 2007. Архивиран от оригинала на 3 юли 2012. Посетен на 16 януари 2008.
  5. Fans Chat With Bryan Cranston // AMC. 9 март 2008. Архивиран от оригинала на 2009-02-18. Посетен на 6 февруари 2009.
  6. AMC, Sony make 'Bad' budget work // Variety. 13 юни 2010. Посетен на 13 юни 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]