Царството на славяните

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от В царството на славяните)
В царството на славяните
IL REGNO DE GLI SLAVI
АвторМавро Орбини
Първо издание1601 г.
Пезаро, Папска държава
Оригинален езикиталиански
ЖанрИстория на южните славяни

„В царството на славяните“ или „Царството на славяните“ е произведение на бенедектинския монах от далматински произход Мавро Орбини (дон Мавро Орбини от Рагуза, абат от Млетския орден) на остров Света Мария. Произведението има исторически характер – „Царството на славяните“ съдържа и препредава редица средновековни сведения за историята на южнославянските народи.

Ново възрожденско начало[редактиране | редактиране на кода]

Произведението бележи началото на т.нар. илиризъм или илирийско движение поставящо си за цел постигане на духовно и политическо пробуждане сред южните славяни. Ето как авторът определя произведението си:

Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (т.е. роби). История от дон Мавро Орбини от Рагуза, абат от Млетския орден, в която се вижда произходът на почти всички народи, говорещи славянски език, с многото и различни войни, които те са водили в Европа, Азия и Африка, напредъкът на техните царства, древната им религия и времето на покръстването им в християнска вяра. И преди всичко се виждат успехите на царете, които някога са властвали в Далмация, Хърватско, Босна, Сърбия, Рашка и България.

[1]

Руското издание на книгата е сред основни източници на Паисий Хилендарски за написването на знаменитата „История славянобългарска“.[2]

Историческа стойност[редактиране | редактиране на кода]

Остров Света Мария, където е писана книгата.

Произведението съдържа много авторови схващания и разбирания за времето си за съществуващите историко-географски области на южните славяни през 16 век, а те според дон Мавро Орбини са: Далмация, Хърватско, Босна, Сърбия, Рашка и България.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.sliven-news.com
  2. Орбини, Мавро. Царството на славяните (откъси). Наука и изкуство, София, 1983.
  3. www.agencia-sliven.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]