Тейт Модърн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Галерия Тейт Модерн)
Тейт Модърн
Художествена галерия в Англия
Галерия в Тейт Модерн
51.5078° с. ш. -0.0994° и. д.
МестоположениеЛондон
Тейт Модърн в Общомедия

Тейт Модърн (на английски: Tate Modern, от названието на арт-периода модерн), известна като Галерия Тейт, е галерия за модерно изкуство в Лондон, Англия.

Това е британската национална галерия за чуждестранно модерно изкуство и арт-форми, която е част от групата Тейт (заедно с Тейт Бритън, Тейт Ливърпул, Тейт Сейнт Ив и Тейт онлайн[1]. През 2013 г. е 12-ият по посещаемост музей в света с около 4,9 млн. посетители[2].

Намира се в сградата на бившата Банксайд електростанция в регион Банксайд на Централен Лондон. Галерията притежава колекция от национално британско изкуство от 1500 година до наши дни, както и колекция от чуждестранно модерно и съвременно изкуство[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) История и развитие „Тейт онлайн“ // Тейт. Посетен на 8 януари 2013.
  2. Hunter, Marnie. World's top 20 museums // Си Ен Ен. Cable News Network. Turner Broadcasting System, Inc., 17 юни 2014. Посетен на 18 юни 2014. (на английски)
  3. ((en)) За Тейт Модерн // Тейт. Посетен на 8 януари 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tate Modern в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​