Келтски езици

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Галски език)
Келтски езици
РазпространениеШотландия, Ирландия, Франция
Говорени от1 500 000 души
Систематизация по Ethnologue виж
Келтски езици в Общомедия

Келтските езици са група индоевропейски езици,[1] за които се смята, че са произлезли от общ протокелтски език. През 1 хилядолетие пр.н.е. те се говорят в голяма част от Европа, от Бискайския залив и Северно море до Балканския полуостров и Галатия в Мала Азия.

Днес келтските езици се говорят в ограничени области в западната периферия на Европа (Британските острови и полуостров Бретан), както и от отделни общности в Източна Канада, Патагония, Съединените щати и Австралия. Ирландският език е единственият келтски език, който е официален (в Ирландия), макар че се говори от малка част от населението.

Келските езици се разделят на 4 подгрупи:

Съществуват две основни хипотези за класифицирането на келтските езици. Според едната те се разделят на P-келтски (галски и бритски езици) и Q-келтски (келтиберийски и гойделски езици), а според другата – на континентални (галски и келтиберийски езици) и островни (бритски и гойделски езици).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Celtic languages в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​