Гамзиград

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гамзиград
Felix Romuliana.jpg
Местоположение
Гамзиград (Сърбия)
Gfi-set01-archaeology.png
Страна Флаг на Сърбия Сърбия
Археология
Вид Град
Период III-IV век
Епоха Римска империя
Световно наследство на ЮНЕСКО
Име Gamzigrad-Romuliana, Palace of Galerius
Регион Европа и Северна Америка
Тип Културно
Критерий iii, iv
Вписване 2007
ID 1253
Гамзиград в Общомедия

Гамзиград е късноримски археологичен комплекс в Тимошко, Източна Сърбия. На територията на комплекса се намират останките от античния град Феликс Ромулиана (лат. Felix Romuliana). Намира се на около 11 км от Зайчар.

Гамзиград се състои от останките на късноримския укрепен дворец и същевременно мемориален комплекс на римския император Галерий. Площта му е 6.5 хектара, а изграждането му е поръчано от император Кай Валерий Галерий Максимиан в края на III и началото на IV век. Наричал се е Феликс Ромулиана, по името на майката на императора. Обектът е заобиколен от защитни стени с двадесет кули и обхваща укрепления, включително вестибюли, преддверия, термални бани, подови мозайки, мраморни форми, скулптури и предмети, изработени от розов гранит и зелен порфири от Пелопонес. Дворецът на императора е в северозападната част на комплекса и се състои от базилики, храмове, горещи бани, мемориален комплекс и тетрапилон. Групата сгради е интересна с преплитането на церемониални и мемориални функции.

На един от хълмовете в комплекса са открити останки от укрепление с дворец и други обществени сгради, а на съседния хълм Магура – от гробници (обреден комплекс, включващ два гроба и две гробни могили) и мавзолеи. Архитектурата на императорския комплекс се отличава както с богатството на вложените материали, така и с майсторската скулптурна обработка на архитектурните елементи (колони, капители, стени). Висока художествена стойност има и украсата на двореца – скулптури и мозайки. Особено красиви са подовите мозайки, които по художествено изпълнение и качество на материалите са сред най-значимите в цялата Римска империя. Уникално е пространственото оформление на постройките на укрепения императорски дворец и мемориала.

Източници[редактиране | edit source]

Входа към двореца

Вижте също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Панорама[редактиране | edit source]

Панорамен изглед към остатъците от двореца на император Галерий