Гаятри мантра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

'Гаятри мантрата' (наричана още Савитри) е най-почитаната мантра в индуизма. Някои също така смятат, че тя е и най-древната санскритска мантра. Състои се от префикса om bhur bhuvah svah [ॐ भूर्भुवस्वः – ом б'ур б'ува сва'а], формула взета от аюрведа и стих 3.62.10 от Ригведа.

Гаятри мантра се състои от 14 думи, или 24 срички.

ॐ भूर्भुव: स्व: तत्सवितुर्वरेण्यं । भर्गो देवस्य धीमहि, धीयो यो न: प्रचोदयात् ।। भूर्भुव: स्व. तत्सवितुर्वरेण्यं भर्गो देवस्य धीमहि, धीयो यो न: प्रचोदयात् ..

'Aum Bhur Bhuvah Swah Tat Savitur Varenyam, Bhargo Devasya Dhimahi Dhiyo Yo Nah Prachodayat' Цялата мантра казва: "Аз се позовавам на Земята низина, на астралния план, на Небесната равнина, равнината на духовен баланс, равнината на човека духовно знание, равнината на Духовната Austerites, и равнината на крайната истина. О, страхотна Духовната Светлината, която е блясъка на всички божествености, ние размишляваме върху теб. Моля просветли нашите умове. "

Смята се, че мантрата се отправя към богинята Гаятри, която е инкарнация на Богинята Сарасвати, която е съпруга на Бог Брахма, символизираща шакти или силата и знанието, чистотата и уменията. Сарасвати е богиня покровителка на изкуствата, поетите, музикантите, както и композиторите. Под формата на Гаятри Деви, с благословията на Бог Брахма, се вярва че тя е дарила четирите Веди, или свещените книги на Индия, на човечеството. Богинята Гаятри е представена седяща в лотус. Тя има 5 лица, който представляват петте прани – прана, апана, вяна, удана и самана, както и петте елемента - татви – земя, вода, огън, въздух и етер – притхви, джала, теджа, ваю, акаша. Тя има 10 ръце, които носят 5тте айодхас или оръжия – шанкха – раковина, чакра – диск, камала – лотус, варада, абхая, анкуша, уджвала, рудракша мала.

Счита се че ако тя се изпълнява правилно, изчиства грешните постъпки. При правилно практикуване тя дава възможност на човек да навлезе в трансцеденталните полета и да изживее върховното състояние на Бог. Но за да се получи това въздействие на мантрата, е необходимо преди това да се постигнат качества на напълно балансирана личност, да се постигне абсолютна добронамереност, човек да живее изцяло по законите на майката природа.Гаятри мантра развива интелигентност, знание, мъдрост, разширява съзнанието. Гаятри се дава на децата в тяхната 8-ма година, когато те започват своето академично обучение. Повтаряйки тази мантра, възприятието и вниманието са добри, паметта е силна, интелигентността е голяма. За да развием осъзнаване, мъдрост и разбиране е необходимо да се практикува Гаятри мантра по 24 пъти всеки ден.

WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Gayatri“ в Уикипедия на английски (автори).