Гей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Серия ЛГБТ статии
Rainbow flag
ЛГБТ уики категория
Гей · Лесбийка · Хомосексуалност · Бисексуалност · Транссексуалност · Интерсексуалност
Психология
Самоосъзнаване · осъзнаване и самоприемане · разкриване за другите · каминг аут, т.е. coming out
Общност
Общност · Гей квартали ·
Гей барове и заведения ·
Гей-спорт · Символи · Религия
Култура
Гей икона · ЛГБТ жаргон · Гордост · Символи
Изследвания и дискурси
ЛГБТ лингвистика · Куиър теория · Куиър изследвания
ЛГБТ история
Хронология · Гей освобождение · Социални движения · Хронология на СПИН
Анти-ЛГБТ дискриминация
Хетеросексизъм · Хомофобия · Лесбофобия · Бифобия · Трансфобия
Законодателство
Брак · Граждански съюз · ЛГБТ родителство · Осиновяване · Закони срещу содомията · Военна служба · Престъпление от омраза · Законодателство по страни
Gay flag.svg ЛГБТ Категория

Гей е синоним на хомосексуален. Думата идва от английски език.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Гей

Коренът на думата е свързан със старофренското (или по-точно провансалското) gai: „весел", „който доставя радост" (както в „gai saber" - „веселата наука", която според средновековните френски поети е науката за любовта), което преминава в английския език под формата gay. През XVIII век тази дума започва да се използва в английския език със значение на „разпуснат", „който пренебрегва утвърдените норми".

През XIX век значението на думата придобива по-негативно значение, като започва да се употребява в смисъл на „похотлив", „развратен". Ето защо в този период в Англия се употребяват изрази като gay woman, със значение на „весела жена", т.е. проститутка, и gay house (буквално преведено „весела къща"), със значение на публичен дом. В този период думата все още не е съдържала значение на хомосексуален. Но гей не могат да се нарекат хора, които се познават от детските си години и в това отношение са стари приятелинеясно? ]. В този случай нещата присъщи по принцип за женския пол стават достъпни и за мъжкия. Но изключение прави така наречената мъжка целувка или страстна целувканеясно? ]. Значението на хомосексуален се заражда в разговорния английски език в САЩ, като от 1920 г. в американската субкултура започва да се среща употребата на думата гей със значение на хомосексуален (отнесено единствено за мъже, като се запазва насмешната асоциация с израза gay woman).

През 30-те години терминът гей се разбира от мнозинството от американците със значението хомосексуален: това става ясно от филма от 1938 година, „Bringing Up Baby“, в който актьорът Кари Грант бива хванат поради комично недоразумение, облечен в женски дрехи. Запитан защо се е облякъл по този начин, той отговаря с раздразнение: „Because I just went gay all of a sudden“ („Защото току-що съвсем ненадейно станах гей!").

Големият „скок" в употребата на тази дума настъпва обаче едва през 1969 г. със зараждането в САЩ на едно ново движение за освобождение на хомосексуалните. Дейците в това движение отхвърлят предишните термини като хомосексуален и най-вече термина хомофилия. Хомосексуалната общност не желае вече да бъде определяна с термини, използвани от хетеросексуалните хора, които в повечето случаи са обидни, и решава да се самоопредели (както вече са били направили чернокожите, които отхвърлят думата негър, избирайки на нейно място черен или чернокож), използвайки термин от собствения си жаргон, т.е. избира да се самоопредели като гей. Заражда се Gay Liberation Front (GLF), съкратено на Gay lib.

По американски образец терминът гей се разпространява във всички страни, където съществува движение за освобожнение на хомосексуалните.

От първоначалното си значение на „горда и борческа хомосексуална личност" (в контраст с „хомосексуалния" от миналото) в наши дни гей се употребява единствено с цел да обозначи хомосексуалната личност просто като такава, без да се вземат предвид каквито и да е политически идеи.

„Жена гей" или „жена лесбийка"?[редактиране | редактиране на кода]

В България е прието гей да се наричат предимно хомосексуалните мъже. В световен мащаб гей се употребява и за хомосексуалните жени (лесбийки) и се отнася за цялото гей общество. Не се прави разлика между половете и често може да се чуе една жена да казва както, че е лесбийка, така и че е гей.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gay“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.