Генди Тартаковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Генди Борисович Тартаковски (на руски: Геннадий Борисович Тартаковский) е роден на 17 януари 1970 г. в Русия, Москва и е aмериканско-руски аниматор, режисьор, сценарист и продуцент. Сред най-прочутите му творения са Лабораторията на Декстър, Самурай Джак, Симбионитичен титан. Променя името си от руското Геннадий на Генди, след като се мести от Русия в САЩ.

Биография[редактиране | edit source]

Баща му Борис е работил като зъболекар за правителството и Руския хокеен отбор.

Майка му Мириам е била заместник-директор в училище, той също има и по-голям брат, който е компютърен консултант в Чикаго. Преди да заживеят в САЩ, семейство Тартаковски е живяло и в Италия, като съседи са им били членовете на немско семейство. От съседите си Генди се запалва за рисуването. "Помня, че през голяма част от живота си дори и кръг не можех да нарисувам", казва самият той.

Фамилията се премества в САЩ, когато той е на седем. Заживяват отначало в Охайо, а в последствие се преместват в Чикаго. Когато е на 16 Генди губи баща си, който умира от сърдечен удар. Той казва, че връзката с баща му е била специална. По-късно прекарва известно време в Испания, където работи по анимационните серии на Батман. Докато е там, майка му умира.

Филмография[редактиране | edit source]

Режисьор

Продуцент

Сценарист

Източници[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]