Генрих Гаспарян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Генрих Гаспарян
Հենրիկ Գասպարյան
Информация
Държава СССР
Роден
Починал
27 декември 1995 г. (85 г.)
Званиемеждународен майстор (1950)
международен съдия по шахматна композиция (1956)
международен гросмайстор по шахматна композиция (1972)
Генрих Гаспарян в Общомедия

Генрих Гаспарян, извън Армения повече известен с русифицираната си фамилия Каспарян, е арменски съветски шахматист, шахматен композитор (гросмайстор) и съдия по шахматна композиция. Нареждан е сред най-великите композитори на етюди.

Гаспарян играе като активен шахматист. Шампион е на Армения 10 пъти (включително 2 пъти с бъдещия световен шампион Тигран Петросян). Достига до 4 финала на Съветското първенство по шахмат, където най-доброто му постижение е 10-о място.

През 1956 г. е обявен за заслужил майстор на спорта в СССР.

Гаспарян е най-вече известен с шахматните си композиции. Първо започва да работи върху всякакви жанрове шахматни задачи, но скоро открива, че най-силната му област са етюдите. Написва няколко книги и колекции и композира около 300 задачи, които печелят 40 първи места. Спечелва на няколко пъти първенството по шахматна композиция на СССР.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Genrikh Gasparyan в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​