Георги Минчев (композитор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Георги Минчев.

Георги Минчев
български композитор
Роден: 29 януари 1939 г. (76 г.)

Георги Любенов Минчев е български композитор и музикален общественик. Творчеството му е представително за съвременната българска музика и я утвърждава в на международната сцена.[1]

Роден е в семейството на тогавашния първи тенор на Софийската опера Любен Минчев.[1] Завършил е Българската държавна консерватория в класа по композиция на проф. Марин Големинов и пиано в класа на Люба Обретенова и Богомил Стършенов.[1] През годините 1968-1970 специализира в Москва при Родион Шчедрин[1] и известно време — паралелно при Арам Хачатурян.[2] През 1972 като стипендиант на ЮНЕСКО по музика учи в САЩ, Англия и Франция. В Париж за кратък период от време работи с Оливие Месиен.[1]

През 1971 г. постъпва на работа в Българското национално радио, през 1973 г. става главен музикален редактор и директор на дирекция „Музика“ през 1992 г.

Бил е член на журита в много международни конкурси:

  • Лондон — „Нека пеят народите“,
  • Терни (Италия) - Международен конкурс по композиция,
  • Флоренция — „Premio Vittorio Gui“,
  • Анкона (Италия) — „Premio Ancona“,
  • Берлин — Международен конкурс по композиция,
  • Атина — „Olimpia“ - Международен конкурс по композиция,
  • Москва — Международен конкурс „С. Прокофиев“.

Георги Минчев е награждаван с най-високи национални и множество международни награди. Неговият Концерт за пиано и оркестър е селекционирана творба от Международната асоциация на музикалните експерти в САЩ през 1979 и е класирана на първо място между препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора в Париж през 1981 г. През 1989 е удостоен с Европейската награда „Лоренцо Великолепни“ на Международната Академия „Медичи“ във Флоренция и му е присъдено званието „Почтен Сенатор на Академията“.[1] През 2008 г. получава Голямата награда „Сирак Скитник“ на Българското национално радио.

Негови творби са изпълнявани в България, Франция, Германия, Италия, Швейцария, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Куба, Колумбия, Австралия, Гърция, Белгия, Австрия, Сан Марино, САЩ, Холандия, Испания, Япония, Великобритания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е Голяма енциклопедия „България“, том 7, стр. 2828
  2. Георги Минчев празнува 70 с „Есенна музика“, Вилиана Семерджиева, в-к „Култура“, 25 април 2009