Георги Пирдопски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георги Иванов Георгиев
български граничар
Роден
1928 г.
Починал
3 ноември 1951 г. (23 г.)
Мезек, България

Георги Иванов Георгиев (Пирдопски) е български граничар.

Той служи на българо-гръцката граница в гранична застава край с. Мезек, общ. Свиленград.

На 3 ноември 1951 година по време на последния си граничен наряд преди уволнението си от военна служба загива североизточно от с. Мезек при престрелка с група въоръжени диверсанти, целта на които е да извършат диверсия в химическия комбинат в Димитровград.

В близост до лобното му място има негов паметник, който се намира сред лозовите масиви на винарски комплекс „Катаржина Естейт“.

В негова чест след смъртта му заставата в с. Мезек е преименувана на „Георги Пирдопски“. В двора на заставата все още стои паметникът на граничаря.

Във връзка със смъртта на Георги Пирдопски, на 16 ноември 1951 г. Министерство на външните работи на НРБ и Българското правителство изпращат до Секретариата на ООН, а чрез него до Правителството на Република Гърция и страните, членки на ООН протестно писмо. В това писмо се обръща внимание на системните правокации, враждебни действия и нарушения на гръцките гранични власти, прерастващи в организирани агресивни актове. Подробно са описани и обстоятелстватаа, при които на 80 м. в българската територия е застрелян Георги Пирдопски. Българското правителство си запазва правото да предяви претенции за обезщетение на семейството на убития граничар.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Панчо Балов – Майски, Дойчо Иванов. Из летописа на село Душанци. София, Златен змей, 1998, 2012. ISBN 978-954-776-021-9. с. 126. В. „Средногорски зов“. 20 септември 1990 г.