Гербове на югославските републики

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Всеки от гербовете на югославските социалистически републики е утвърден от конституцията на съответната съюзна република. Гербът е използван на републиканско ниво – от републиканските учреждения за издаваните републикански документи, официалния протокол и в други случаи.

Гербовете на 6-те съюзни републики са:

Социалистическа република Босна и Херцеговина Социалистическа република Черна гора Социалистическа република Хърватия
Социалистическа република Македония Социалистическа република Словения Социалистическа република Сърбия Социалистическа автономна област Косово Социалистическа автономна област Войводина

Някои от гербовете включват и елементи от старите исторически гербове на страните като този на СР Сърбия, включващ очилата, и герба на СР Хърватско – шаховницата. Гербът на СР Словения включва като централен елемент най-високия връх в страната – „Триглав“, който се смята от словенците за символ на народоосвободителното движение. В гербовете на СР Босна и Херцеговина и СР Черна гора няма включени национални символи, а типични социалистически заводски комини и планината „Ловчен“ в герба на Черна гора.

Всички гербове на югославските социалистически републлики включват петолъчка, пшенични класове или други растителни мотиви като в герба на СФРЮ.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]