Герб на Исландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на Исландия
Детайли
ГербоносецРепублика Исландия
Утвърден1 юли 1944
Герб на Исландия в Общомедия

Гербът на Исландия (на исландски: Skjaldarmerki Íslands) в съвременния си вид е приет през 1944 г. Представлява син щит, на който е изобразен червен кръст върху сребърен кръст. Щитът се държи от четирите покровителя (landvættir) на Исландия, стоящи върху парче лава. Бикът (Griðungur) – покровител на Югозападна Исландия, орел или грифон (Gammur) – Северозападна, дракон (Dreki) – Североизточна, великан (Bergrisi) – Югоизточна. Тези същества се ползват с голямо уважение в Исландия. Покровителите са изобразени и на аверса на исландската крона.

Правителството на Исландия използва държавно знаме с изображение на герба, а полицията в Исландия използва жълт флаг с изображение на герба.

История[редактиране | редактиране на кода]

Исландия исторически е имала различни гербове:

  • Първият се смята че е бил щит с шест сини ивици и шест сребърни ивици, вероятно символизирайки 12-те души от първия исландски парламент.
  • Вторият се вярва, че бил даден на вожда Гисур Торвалдсон от краля на Норвегия Хокон IV през 1258 г. Създаден е по модела на царския герб на Норвегия, подменени са цветовете на щита и лъва и са добавени сините и сребърни ивици от предишния герб.
  • Приблизително около 1500 г. исландския герб става коронована сушена риба (обезглавена и изкормена треска, която е отворена да се суши) на червен щит. Известна е като маркированата треска и понякога рибата е била обрисувана в различни форми и варианти.
  • На 3 октомври 1903 г. гербът е променен на бял сокол върху син щит. Той остава в употреба до първата версия на днешния герб, който е официално приет на 12 февруари 1919 г., и представлява Кралство Исландия по време на датското управление до обявяването и за република.
  • Когато републиката е обявена на 17 юни 1944 г., герба е с нов дизайн, премахната е короната символ на датското управление и е приет днешния

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]