Герб на Тунис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на Тунис
Детайли
ГербоносецТунис
Утвърден21 юни 1956 г.
Нашлемникбял кръг с фигура на червена звезда, обградена от червен полумесец
Щитразделен на три части щит, състоящ се от кораб, лъв с меч, и везни
ДевизСвобода – Ред – Правосъдие
Герб на Тунис в Общомедия

Гербът на Тунис представлява златен щит, над който е изобразена емблемата от националния флаг. На щита са представени кораб, лъв с меч, и везни. В центъра точно под кораба с арабски текст е написан националният девиз:„Свобода – Ред – Правосъдие“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Гербът изобразява кораб, лъв с меч и везни. В центъра, под кораба, има арабски текст с национален девиз: حرية نظام عدالة (с ар. - „Свобода - Ред - Справедливост“). Централната емблема на националния флаг е над щита. Фонът е златен във всички раздели.

Всеки символ означава отделна добродетел на страната: лъвът символизира реда, камбуза - свободата, а везните - справедливостта. Галера също датира от древни времена, когато сегашните граници на Тунис са били територията на финикийската цивилизация, а след това центърът на държавата е Картаген.

В кръга над щита са символите на исляма - полумесец и звезда. Това подчертава значението на религията в страната и прилича на знамето на Тунис.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият герб на Тунис е в сила на 21 юни 1956 г., малко след обявяването на независимостта на Тунис. Първият вариант на герба леко се различава от съвременния, по-специално върху герба имало допълнително копия и знамена, а лъвът и везните са били поставени в обратен ред.

През 1987 г. трицветната гама на герба е променена на едноцветна-златна.

История на герба[редактиране | редактиране на кода]