Германит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Германит
Общи
Формула
(повтаряща се единица)
Cu₁₃Fe₂Ge₂S₁₆
Класификация на Щрунц2.CB.30
Характеристики
Твърдост по Моос3
Германит в Общомедия
Германит, най-вероятно от Намибия. Размер, около 5 cm

Германитът е рядък минерал, химично съединение на медта, желязото и германия със сяра, описващ се с формулата Cu26Fe4Ge4S32[1]. За първи път е открит през 1922 година и поради съдържанието на елемента германий, носи името германит [2]. Въпреки това, германитът не е основен минерал за добиването на иначе скъпия полупроводников елемент германий. Данните показват, че голям дял в промишления добив на германий заема страничен процес, на основата на пречистването на цинково-сулфидния минерал сфалерит [3]. Германитът може да съдържа примеси от галий, цинк, молибден, арсен и ванадий [2].

Гарманитът е типизиран като минерал, въз основа на находищата в мината Тсунеб в Намибия, където се среща като многометална руда в доломитни скали, често в асоциации с рениерит, пирит, тенантит, енаргит, галенит, сфалерит, дигенит, борнит и халкопирит [4].

Находища на минерала германит са открити и в Аржентина, Армения, България, Гърция, Демократична република Конго (бивш Заир), Куба, Република Конго (бивш Бразавил), Русия, Съединените американски щати, Финландия, Франция и Япония [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. American Mineralogist (1984) 69:943 – 947
  2. а б в www.mindat.org
  3. U.S. Geological Survey (2008), Germanium—Statistics and Information, U.S. Geological Survey, Mineral Commodity Summaries.
  4. Handbook of Mineralogy