Гипсокартон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Гипсокартон или гипскартон е строителен материал. Представлява панел от два листа хартия или картон между които има сърцевина от гипс с обща дебелина обикновено между 1 и 2 cm. Използва се за облицовка на стени, окачени тавани, преградни стени и декоративни елементи.

Видове гипсокартон[редактиране | edit source]

Гипсокартонът се дели на обикновен, водоустойчив и пожароустойчив. Всички видове гипсокартон са със стандартни размери - широчина - 1,2 м. и дължина от 2 м. и повече.

Обикновен гипсокартон[редактиране | edit source]

Обикновеният гипсокартон се използва при изграждането на преградни стени, предстенни обшивки и окачени тавани. Означава се с GKB и е приет стандартен бял цвят на листовете хартия.

Водоустойчив гипсокартон[редактиране | edit source]

Притежава всички свойства на обикновения гипсокартон, характерно за него е вложеният силикон в сърцевината, благодарение на който водоустойчивия гипсокартон не влошава своите експлоатационни характеристики при наличие на влага. Приетото означение е GKI, а цветът на листовете хартия е зелен. Подходящ е за помещения, с по-голяма влажност като бани и кухни.

Пожароустойчив гипсокартон[редактиране | edit source]

Използването на пожароустойчив гипсокартон покрива изискванията за противопожарна безопасност. Поради негоримостта на вложените в сърцевината фибри, неговото използване ограничава разпространението на огъня. Може да се познае по характерния за листовете хартия червен цвят, а приетото означение е GKF.