Главна адвокатура на Съюза (Бразилия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Главната адвокатура на Съюза (на португалски: Advocacia-Geral da União, AGU) е институция в Бразилия, която осигурява директно или чрез своите подчинени органи процесуално и извънпроцесуално представителство и защита на Съюза и отговаря за дейностите, свързани с юридическото консултиране и асистиране на изпълнителната власт. Главната адвокатура на Съюза осигурява и процесуалното представителство на Бразилия пред международни и чужди съдилища.

Бразилия

Тази статия се отнася за:
Държавното устройство на
Бразилия


Главната адвокатура е интегрална част от изпълнителната власт на страната, въпреки че нейните правомощия са описани в частта от Конституцията на Бразилия, отнасяща се до правомощията на съдебната власт. Главната адвокатура на Съюза е създадена през 1993 г. с цел разделяне на дейностите, изпълнявани от прокуратурата на Бразилия, от дейностите, отнасящи се до юридическото представителство и консултиране на Съюза.

Главната адвокатура на Съюза се ръководи от главния адвокат на Съюза, който се назначава свободно от президента на страната. Главният адвоката на Съюза е член на кабинета на президента с ранг на министър.

Органите, които влизат в структурата на Главната адвокатура са:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) Constitution_BrazilPDF_WEB.pdf. [251 MB]. Constitution of the Federative Republic of Brazil: Constitutional text of October 5, 1988, with the alterations introduced by Constitutional amendments no. 1/1992 through 56/2007 and by revision Constitutional amendments no. 1/1994 through 6/1994. – Brasilia: Chamber of deputies, Documentation and information Center, 2008.
  • LEI COMPLEMENTAR Nº 73, DE 10 DE FEVEREIRO DE 1993 // Advocacia-Geral da União. Архивиран от оригинала на 2015-02-15. Посетен на 15 февруари 2015. (на португалски)