Глен Бруум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Глен Бруум
Glen Broom
американски икономист

Националност САЩ
Научна дейност
ОбластИкономика
Работил вЩатски университет в Сан Диего
Предприемаческа дейност
Работил в„Консепт продъкшънс“
Награди„Джаксън & Уорнър“ за поведенчески науки

Глен Бруум (на английски: Glen Broom) е почетен професор в училището по комуникации към Щатския университет в Сан Диего, Калифорния.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Получава бакалавърска и магистърска степен от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн. Започва кариерата си като редактор. Работил е и като радио консултант на Американската агенция за международно развитие в Аман, Йордания.

Премества се в Чикаго през 1968 г., за да създаде своя агенция за ПР и реклама „Консепт продъкшънс“. По-късно агенцията става част от чикагската консултантска фирма „Приложни поведенчески науки“, в която той работи като вицепрезидент и директор по ПР. Напуска компанията през 1972 г., за да се върне към академичната кариера.

Защитава докторска степен по масова комуникация в Университета на Уискънсин-Медисън и започва работа в университета като оглавява специалността ПР. През 1979 г. се премества в Щатския университет в Сан Диего, където отново ръководи специалността ПР, а по-късно оглавява и департамента по журналистика.

Глен Бруум е съавтор на шестото, седмото, осмото и деветото издание на книгата „Ефективен ПР“ (заедно със Скот Кътлип и Алън Сентър), както и на книгата „Използване на изследването в ПР“ („Using Research in Public Relations“), заедно с Дейвид Дозиер.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

През 1986 г. в знак на признание за изследванията му Институтът по ПР му присъжда наградата за изследовател. През 1991 г. Американското общество за ПР (PRSA) му връчва наградата за „Най-добър преподавател“. През 1993 г. получава наградата „Джаксън & Уорнър“ за поведенчески науки на фондация „Джаксън“ и PRSA.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Скот Кътлип, Алън Сентър, Глен Бруум, Ефективен ПР. София: РОИ Комюникейшън, 2007, 550 стр.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]