Гнездово находище в местността Кован кая

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кован кая.

Природна забележителност
„Гнездово находище в местността Кован кая“
Скалата на лешоядите и един от меандрите на Арда
Информация
Местоположение България
Горно поле, община Маджарово
Данни
Площ78,9 хектара
Създаден8 януари 1981 г.
Уеб сайтГнездово находище в местността Кован кая
Природна забележителност
„Гнездово находище в местността Кован кая“
в Общомедия

Гнездово находище в местността Кован кая (наричано за кратко и Кован кая) е природна забележителност, разположена източно от град Маджарово. Заема площ от 78,9 хектара. Обявена е за такава на 8 януари 1981 г.[1] с цел опазване на естествени гнездови находища на белоглав и египетски лешояд както и други застрашени едри и грабливи птици. Кован кая е едно от местата за наблюдение на лешоядите от посетители в Природозащитния център „Източни Родопи“.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Гнездовото находище се намира на около три километра източно от град Маджарово на десния бряг на река Арда[2]. Попада в землището на село Горно поле. Представлява обширна скала част от кратера на отдавна угаснал вулкан, през който по-късно протича Арда създавайки красиви меандри. В ниската част на скалата преминава пътя свързващ Маджарово с Бориславци.

Жив свят[редактиране | редактиране на кода]

Кован кая е едно от малкото места в България, където гнездят белоглави и египетски лешояди. Тук идва за подхранване и черния лешояд. Последният вече не гнезди в България, но мигрира тук от гръцката част на Родопите. Тук се срещат черни щъркели, множество южни видове като син скален дрозд и скална зидарка. Разпространени са и застрашените шипоопашата и шипобедрена костенурка[3].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]