Големият пожар в Лондон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лондонският пожар вечерта на 4 септември, картина на неизвестен художник. Изглед от Темза, вдясно е Тауър, вляво - Лондонският мост, а най-високите пламъци са на мястото на старата лондонска катедрала "Свети Павел"
Приблизителен обхват на пламъците във вторник вечерта, 4 септември. Пожарът престава да се разпростира в сряда, 5 септември

Големият пожар в Лондон или Големият лондонски пожар (на английски: Great Fire of London) трае 4 дни - от 2 до 5 септември 1666 г.

Огнената стихия се разпростира из града, заплашвайки аристократичния квартал Уестминстър (съвременния Уест Енд), двореца Уайтхол и повечето от крайградски квартали, но е потушен, преди да стигне до тях. Пожарът изпепелява 13 500 къщи, 87 енорийски църкви (включително катедралата "Свети Павел") и по-голямата част от правителствените сгради. Смята се, че пожарът е лишил от подслон 70 хиляди души, при население на централната част на Лондон по това време от 80 хиляди души. Броят на загиналите не е известен, защото са липсвали регистри за жителите на Централен Лондон, а и много от жертвите са били изпепелени от огъня, оставяйки неразпознаваеми останки. Големият пожар започнал малко след полунощ в пекарната на Томас Фаринор на Pudding Lane на 2 Септември, Неделя. Той бързо се разпрострял из центъра на Лондон. Вятърът бързо разпрострял огъня, дошъл от пекарната и в Понеделник той достигнал центъра на града. Редът бил нарушен, носели се слухове, че подозрителни чужденци са виновници за опустошителната стихия. Във Вторник пожарът се разпрострял из по-голямата част от града, успявайки да унищожи катедралата на св.Паул. Битката с огъня била спечелена поради два фактора- силните западни ветрове спряли и гарнизона на кулата, известна като Биг Бен, използвал ефективни противопожарни системи.

Съпътстващи събития[редактиране | edit source]

Разразилият се пожар успява да тушира друго нещастно събитие в историята на Лондон - голямата лондонска чумна епидемия, върлувала в града през 1656-1666 г.

Източници[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]