Голяма песчанка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Голяма песчанка
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Гризачи (Rodentia)
семейство:Мишкови (Muridae)
род:Големи песчанки (Rhombomys)
вид:Голяма песчанка (R. opimus)
Научно наименование
(Lichtenstein, 1823)
Голяма песчанка в Общомедия
[ редактиране ]

Големите песчанки (Rhombomys opimus), наричани също големи песъчарки и големи дневни ирди, са вид дребни бозайници от семейство Мишкови (Muridae), единствен представител на род Rhombomys.

Те са най-едрите песчанки, като дължината на тялото с главата им достига 15-20 cm. Всеки от резците им има по две характерни резки, а ноктите на предните крака са уголемени и пригодени за копаене. Разпространени са в пустинните области на Централна Азия, от Каспийско море и североизточен Иран до Манджурия.

Големите песчанки често образуват колонии от множество индивиди, обитаващи сложни системи от тунели, с обособени камери за гнездене и съхранение на храна. Активни са главно през деня и се хранят с различни растителни продукти. Макар че през зимата прекарват по-дълго време в тунелите си, те не влизат в хибернация. Продължителността на живота е 2-4 години.

Големите песчанки са вредител по посевите и известен преносител на инфекциозни заболявания, като чума и кожна лайшманиоза.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rhombomys opimus (Lichtenstein, 1823). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)