Голямоух тенрек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Голямоух тенрек
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Afrosoricida
семейство:Тенрекови (Tenrecidae)
подсемейство:Geogalinae
род:Geogale
вид:Голямоух тенрек (G. aurita)
Научно наименование
1872
H. Milne-Edwards & Grandid., 1872
Разпространение
Голямоух тенрек в Общомедия
[ редактиране ]

Голямоухият тенрек (Geogale aurita) е вид бозайник от семейство тенрекови, единствен представител на монотипен род Geogale.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Видът е разпространен в Мадагаскар в няколко изолирани популации като по-голямата част от тях обитават южната и югозападната част на острова. Местообитанията му включват разнообразни тропически и субтропически широколистни гори, сухи зони обрасли с храсталаци както и открити савани като винаги се придържа в близост до наличието на термитници.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на вида са дребни бозайници с къса космена покривка и големи уши. Възрастните са с тегло едва от 5 до 8 грама и обща дължина на тялото от 60 до 75 милиметра. Гръбната част на космената покривка е сивокафява, отстрани преминава в рижавокафява, а в областта на корема е мръснобяла.[2] Различават се от останалите тенреци по това, че притежават 34 зъба, вместо стандартните 26 броя. Друга особеност при вида е, че женските се разгонват докато кърмят поколението и раждат докато отглеждат още малки от предходно поколение.[2]

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Geogale aurita са основно нощни бозайници, които се хранят предимно с термити. Имат лошо зрение, но за сметка на това притежават добър слух. Чифтосването е от септември до март. Бременността продължава от 54 до 69 дни. Раждат от 1 до 5 малки с тегло едва от 0,5 – 0,8 грама.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Geogale aurita (H. Milne-Edwards & Grandid., 1872). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. а б Nielsen, Thomas. Geogale aurita // Animal Diversity Web. University of Michigan, 2005. Посетен на 28 септември 2013.
Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.