Голям Иран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
В географски план, Голям Иран включва Иранското плато, южна Централна Азия (Бактрия) и Хиндукуш на североизток, Афганистан и Западен Пакистан на югоизток и изток, както и източна Сирия и Кавказ на северозапад

Големият Иран (на персийски: ایران بزرگIran-e bozorg, на персийски: ایرانزمینIranzamin) или Иранският културен континент е исторически регион, който е силно повлиян от иранската култура още от древността. Голям Иран заема площта на съвременния Иран, бившите съветски кавказки републики, Централна Азия, Афганистан и Пакистан.

Идеята за Велик Иран е с чисто културно-исторически характер и не съответства на съвременните политически реалности. Голям Иран добива очертанията си през III век заедно с културна експанзия на персийските Сасаниди с тяхната фарсовска империя, за която претендирали, че е реминисценция на Ахеменидската. От изток на запад към Древен Рим по този повод се прехвърлила и отрицателната конотация на "фарса", както и на "партията" по името на предходната империя на партите в земите на Голям Иран.

Източници[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]