Горазд Пражки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Горазд II)
Горазд Пражки
чешки духовник

Роден
Починал

Религияправославие
Католическа църква
Канонизация
Празник4 септември
Горазд Пражки в Общомедия

Горазд Пражки е йерарх на обновената след Първата световна война Моравско-силезийска православна архиепископия, поставена под юрисдикцията на Сръбската православна църква.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е със светското име Матей Павлик (на чешки: Matěj Pavlík). Епископ Горазд в края на май и през юни месец 1942 г. се намира служебно в Берлин. Преди да поеме поста, епископът е бил католически свещеник. Той се е опитвал да проповядва ортодоксалното християнство по тези земи.

Намирайки се в Берлин, в средата на юни, до него стига информацията, че в катедралния храм на архиепископията му Св. св. Кирил и Методий, Прага се укриват издирваните особено опасни диверсанти и британски шпиони в целия Райх, осъществили атентата срещу Хайдрих.

В следващия това изключително събитие съдебен процес за диверсия, епископът е оправдан, защото дори не подозирал за съществуването на конспирацията. Поради този позор, както и пълния провал на мисията си, останал без свещеници, паство и доверие, епископ Горазд поема върху себе си цялата вина за случилото се.

На 4 септември 1942 г. епископ Горазд е разстрелян. Сръбската православна църква почита паметта му всяка година на 22 август стар стил, съответно 4 септември нов стил.

Източници[редактиране | редактиране на кода]