Горан Стояноски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Горан Стояноски
Горан Стојаноски
писател от Северна Македония
Роден
1966 г.
Починал
21 ноември 2010 г. (44 г.)

Горан Бранков Стояноски (на македонска литературна норма: Горан Бранков Стојаноски) е писател от Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стояноски е роден в западномакедонския град Кичево в 1966 година. Татко му Бранко Стояноски е съден от комунистическите власти като деец на ВМРО. На литературната сцена се появява в 1998 година със своята първа книга „Шумски сказни“ (Горски приказки) (РУ „Крсте Мисирков“, Кичево). Книгата е посрещната добре и Министерството на културата одобрява едноименен аудио проект. В 2001 година Стояноски публикува романа „Вилар“ (СДК „Кочо Рацин“, Кичево), а в 2005 роман приказката „Дивата убавица“ („Македонска реч“). В 2007 година публикува своята четвърта книга с интересното заглавие „Трпкавица в ногавица“ („Селектор“), а през октомври 2010 година публикува „Доживувањата на Геге супер Геге“ (издание на „Македонска реч“).

Горан Б. Стояновски е застъпен със свои творби в учебниците по македонски язик в четвърто отделение. Публикува разкази в много вестници и детски списания. Стояноски е автор и на много радиодрами, на сценарии за документални радио и телевизионни емисии и на цикъл от десетина радиодрами, работени по народни приказки от Кичевско и заснети под заглавието „Приказни од Кичевско“. Работи в Кичево.

Умира в катастрофа на 21 ноември 2010 година.[1] През февруари 2012 година „Македонска реч“ публикува посмъртно книгата му „Џуџести сказни“.[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]