Гражданска война във Византия (1376 – 1379)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Гражданска война във Византия.

Гражданска война във Византия 1376-1379
Византийски бунтове и граждански войни
Информация
Период1376-1379
МястоИзточна Тракия
Резултатпобеда на Йоан V Палеолог
ТериторияВизантия дн. Турция
Страни в конфликта
верни на Андроник IV Палеолог войскиверни на Йоан V Палеолог войски
Венеция
Командири и лидери
Андроник ПалеологЙоан V Палеолог
Сили
неизв.неиз.
Жертви и загуби
неизв.неизв.

Гражданска война във Византия 1376-1379 година е поредица от военни конфликти между Йоан V Палеолог и Андроник IV Палеолог за надмощие във Византийската империя.

Предпоставки[редактиране | редактиране на кода]

Йоан V

Йоан V сваля след двегодишна гражданска война дошлия на власт след друга такава война – Йоан VI Кантакузин, и става едноличен владетел на Византия. Неговото управление, обаче е катастрофално – Византийската империя е обградена отвсякъде от врагове, и губи значителни територии. Виждайки това сина на Йоан V – Андроник подготвя преврат срещу баща си, който се оказва неуспешен, и Андроник е пратен в затвор в една кула.

Военни действия[редактиране | редактиране на кода]

През 1376 Андроник избягва заедно със съпругата си от кулата където е заточен с помощта на генуезците. След Андроник IV обещава на турския султан да му хариже крепостта Галиполи, в замяна на което Мурад I се задължава да му помогне срещу баща му Йоан V и брат му Мануил. Начело на конница от турци и малко византийци Андроник овладява Константинопол, след което хвърля в затвора баща си и брат си.

Андроник IV

През 1377 Йоан VII е коронясан за съимператор на баща си.

Венеция вижда, че Андроник изпада в зависимост от Генуа (генуезци му помагат да избяга от затвора), което е неприемливо за нея, имайки се предвид търговските „апетити“ на републиката към Византия. Затова през 1379 венециански екипажи превземат затвора, където са заключени Йоан V и Мануил и ги освобождават. Малко след това Андроник IV е свален, а на трона е реабилитиран баща му Йоан V.

Андроник запазва титула си на съимператор и се оттегля в област близо до Цариград, където умира преди баща си на 28 юни 1385 година.

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

Последствията от гражданската война са катастрофални. В нея турците разграбват последните останали земи на Византия, която е хвърлена в колапс. Военния конфликт води до забързване на края на Византия, която пада след седемдесет и три години под турска власт. --31.211.136.203 20:36, 26 ноември 2011 (UTC)