Грегъри Блексленд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Грегъри Блексленд
Gregory Blaxland
английски изследовател
Портрет на Грегъри Блексленд, 1813 г.
Роден
Починал
1 януари 1853 г. (74 г.)
ПогребанНов Южен Уелс, Австралия

Националност Англия,
 Австралия
Семейство
БащаДжон Блексленд
МайкаМери Паркър
СъпругаЕлизабет Спърдън
Грегъри Блексленд в Общомедия

Грегъри Блексленд (на английски: Gregory Blaxland) е английски фермер, изследовател на Австралия.

Произход и младежки години (1778 – 1813)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 юни 1778 година в градчето Фордуич, графство Кент, Англия, в семейството на Джон Блексленд и Мери Паркър. През юли 1799 се оженва за 20-годишната Елизабет Спърдън, от която има седем деца. През 1805 г., заедно с цялото си семейство, емигрира в Австралия. Недалеч от днешния град Сидни закупува ферма от 4000 акра (около 1600 ха) и започва да развива животновъдство и земеделие.

Експедиция (1813)[редактиране | редактиране на кода]

Пътуването на Грегъри Блексленд, Уилям Лоусън и Уилям Чарлз Уинтуърт.

През май 1813 г., заедно с Уилям Лоусън, Уилям Чарлз Уинтуърт и няколко други колонисти, извършва първото пътешествие във вътрешността на континента, като целта на експедицията е търсене на нови пасища, пригодни за развитие на овцевъдството.

Колонистите пресичат Големия Вододелен хребет по течението на река Кокс и зад него откриват обширни тревисти равнини, напълно пригодни за пасища.

Следващи години (1813 – 1853)[редактиране | редактиране на кода]

Дневник на Блексленд, издание от 1823 г.

През 1822 г. за кратко се връща в родината си, където през февруари 1823 публикува дневника със записките по време на пътешествието под заглавието: „Journal Of A Tour Of Discovery Across The Blue Mountains“.

След завръщането си от Англия продължава земеделската и животновъдната си дейност във фермата. Той е един от първите фермери, които започват да отглеждат лозя в Австралия. Към края на живота си става един от най-големите производители на спиртни напитки, с които започва да развива търговска дейност.

Той претърпява голяма лична загуба с ранната смърт на съпругата му, която умира през декември 1826, а по-късно и двама от синовете му. Самоубива се на 1 януари 1853 година в Нов Южен Уелс на 74-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носи административен район в западната част на Сидни, Австралия.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • A Journal of a Tour of Discovery Across the Blue Mountains, 1823
  • Wine from New South Wales, 1828

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Свет, Я. М., История открытия и исследования Австралии и Океании, М., 1966, стр. 299 – 300.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gregory Blaxland в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​