Гриф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гриф на китара

Гриф (от немски: Griff – ръкохватка, дръжка) е част, характерна за много струнни инструменти. Представлява своего рода дръжка, стърчаща от корпуса на инструмента, върху която са опънати струните и която се държи с едната ръка (обикновено лявата). Чрез притискане на струните към предната част на грифа се променя дължината на струните, а оттам се определя и тонът, който те издават.

При инструменти от семействата на китарите, мандолините и лютните на предната страна на грифа има плочка от твърдо дърво с поставени на определени интервали прагчета, които фиксират местата на притискане на струните и по този начин определят набора от възможни тонове. При други, като семейството на цигулковите инструменти (цигулка, виола, виолончело, контрабас), някои ориенталски инструменти (уд), както и някои бас китари, повърхността на грифа е гладка и точното място на притискане на струната за извличане на даден тон се определя единствено от уменията на музиканта.

Тъй като от изпълнителска гледна точка конструкцията на грифа няма особено значение, често в литературата под гриф се разбира само частта, която непосредствено се използва за притискане на струните и по този начин за определяне на тоновете.

От друга страна грифът е основен силов елемент в конструкцията на инструмента, отговорен за големите натоварвания на опън от струните (общо за всички струни около 80-90 kg за акустична китара, 110-146 kg за контрабас)[1][2], като от особено значение е да се осигури колкото се може постоянен опън, за да се избегнат изкривявания на звука. Това обуславя използването на различни материали за отделните части на грифа. Обикновено се използва комбинация от различни по твърдост дървесини, а много често и стоманен прът, преминаващ по цялата дължина на грифа.

Материали[редактиране | редактиране на кода]

При струнните инструменти с лък (като цигулка, виола, виолончело и контрабас) грифът обикновено е изработен от абанос, палисандрово дърво или друга твърда дървесина[3][4][5][6]. При някои китари грифът и кленовото покритие са изработени от едно парче дърво[7][8]. Мръсотията и налепите могат постепенно да проникнат в структурата на дървото и да предизвикат обезцветяване, изкривяване или дори напукване[9]. Затова е необходимо грифът да се почиства периодично. Няколко съвременни майстори използват в грифовете си леки недървесни материали, като например въглеродни влакна. За изработката на грифове на резбовани инструменти се използват различни импрегнирани дървесни материали[10][11][12].

Изрязване[редактиране | редактиране на кода]

Процесът на добро "назъбване" на грифа, ако се извършва на ръка, е досадна работа, обикновено се извършва чрез внимателно изпиляване на дървото между грифа и отнема много време. Вследствие на това изработката му е сравнително скъпа. Обикновено майсторите обработват грифовете с помощта на специална фреза, която има 22 или 24 (в зависимост от размера на грифа и броя на фрезите) инструмента за изрязване на дърво. Това оборудване спестява време и подобрява точността на обработката на дървото по радиуса на грифа еднакво във всички пространства на прагчетата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.noyceguitars.com // Архивиран от оригинала на 2005-02-12. Посетен на 2012-02-23.
  2. jordankirkness.tripod.com
  3. What type of wood are fingerboards made of? // flyingselfies.com. Посетен на 9 декември 2023 г.
  4. What Are The Violin Parts Called? // www.knowledgewow.com. Посетен на 9 декември 2023 г.
  5. How Violin is Made: The Complete Process Step by Step // primesound.org. Посетен на 9 декември 2023 г.
  6. The Range of a Cello: A Look at the Different Parts of a Cello // www.masterclass.com. Посетен на 9 декември 2023 г.
  7. Why is the fingerboard of a guitar fretted whereas the fingerboard of a violin is not? // gzipwtf.com. Посетен на 9 декември 2023 г.
  8. Which Guitar Fretboard Wood Is Right For You? // leftyfretz.com. Посетен на 9 декември 2023 г.
  9. How to Clean Guitar Fretboard – Step by Step // guitaristnextdoor.com. Посетен на 9 декември 2023 г.
  10. Building the Steel String Acoustic Guitar // books.google.com. Посетен на 9 декември 2023 г.
  11. What wood is used to make fingerboards? // yourgametips.com. Посетен на 9 декември 2023 г.
  12. A Comprehensive Guide To The Violin Fingerboard // phamoxmusic.com. Посетен на 9 декември 2023 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]