Гута (архитектура)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Гута.

Мутули и по 6 гути в 3 реда под тях

Гута (на старогръцки: gutta) е малък водоотблъскващ елемент, конусовиден или цилиндричен, поставен под триглифа при дорийския стил в античната и класическа архитектура.

В горната част на архитравните блокове (трегери) има редица от 6 гути под тясна издатина от ивици и киматиум, образуващи елемент, наречен регула. Регулата е подравнена по всеки триглиф на дорийския фриз. В допълнение в долната част на издаващия се корниз, над канта, има правоъгълни издатини, наричани мутули (правоъгълни блокове), всяка от които има 3 реда от 6 гути. Тези блокове са подравнени над всеки триглиф и всеки метоп.

Смята се, че гутите са били предназначени за стълбове, използвани в строителството на дървени конструкции, предхождащи познатата гръцката архитектура от камък. Водата капе върху краищата далеч от ръба на сградата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gutta в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​