Гъмбо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гъмбо
„Гъмбо“ върху „канапе“ от ориз
„Гъмбо“ върху „канапе“ от ориз
Видосновно ястие
ПроизходЛуизиана
Описаниепикантна гъста яхния или супа
Основни съставкисос ру, бамя, брашно от дафинов лист, месо или морски дарове, целина, чушка, ориз
Гъмбо в Общомедия

Гъмбо (gumbo, от думата на централен банту, означаваща „бамя“) е, приготвяно обикновено в щатите около Мексиканския залив в САЩ, най-характерно за южната част на Луизиана. Яде се през цялата година, по-често през студените месеци. Това се дължи на продължителното приготвяне – големият съд, пълен с къкреща течност, отоплява и помещението.

Ястието обикновено има две главни съставки – ориз и супа, и обикновено се прави в големи количества. Излишната супа се замразява и се използва по-късно. Оризът се приготвя отделно от супата всеки ден и се смесва с нея едва при сервиране.

Супата „гъмбо“ може да съдържа морски дарове (обикновено раци или скариди от Мексиканския залив), птиче месо (обикновено патица, пъдпъдък, пиле) и други меса, използвани за овкусяване (пушена или сурова наденица, тасо (пушено свинско), андуй (пушена кървавица) и други пушени или трайни месни продукти. Съществува и традиционна разновидност за Великите пости – гъмбо зерб (от френски: gumbo aux herbes), в основата си гъмбо от задушени зеленчуци, сгъстено с ру (препечено брашно).

Определящите особености на гъмбото са типа използван бульон и сгъстителят.

Друга незадължителна особеност е това, че съставките (основа, ру, бульон, месо и т.н.) се готвят отделно, след това се смесват и оставят да поврят заедно.

Бульонът винаги е колкото се може по-богат и се прави с това, което определя типа на гъмбото – морски дарове, пиле и т.н. Това обикновено означава изпичане на кости с мирпуа (смес от задушени лук, моркови и целина) във фурната и след това варене във вода в продължение на няколко часа.

Класическите сгъстители са бамя или стрити на прах листа от американско лаврово дърво (филѐ). И към двете може да се добави ру, а често самото ру е единствен сгъстител. Бамята е най-популярна, особено в кухните на ресторантите. Смесването на бамя и филѐ се смята за смъртен грях в луизианската кухня (филѐ в началото е било просто заместител на бамята в сезоните, в които тя не е била достъпна).