Гърбушкото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гърбушкото
Le Bossu
РежисьориАндре Юнебел
ПродуцентиПол Кадеак
СценаристиПиер Фуко
Жан Ален
Андре Юнебел
В ролитеЖан Маре
Бурвил
Сабине Сеселман
МузикаЖан Марион
ОператорНарсел Гриньон
МонтажЖан Фейте
РазпространителП. А. К.
Глобе Филм Интернационал
Жанрприключенски
Премиера26 ноември 1959
Времетраене105 минути
Страна Франция
Италия
Езикфренски
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Гърбушкото“ (на френски: Le bossu) е приключенски филм от 1959 година, режисьор е Андре Юнебел с участието на Жан Маре и Бурвил, копродукция на Франция и Италия.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

1701 година. Във Франция на власт е „Кралят слънце“ Луи XIV. Херцога Филип Дьо Невер (Юбер Ноел) е влиятелен и популярен мъж, който е женен за красива жена на име Аврора (Сабине Сеселман). Съпрникът му, Филип Дьо Гонзак (Франсоа Шоме) го мрази достатъчно, за да организира покушение върху него. Херцога и придружаващият го Анри Дьо Лагардер (Жан Маре) са нападнати от убийци, наети от Дьо Гонзак. Обградени, Филип е смъртоносно ранен, а Лагардер успява да спаси неговата незаконна дъщеря и заедно със стария си приятел Паспоал (Бурвил) отвеждат и укриват момиченцето в Испания. Анри се заклева да отмъсти за херцога.

1716 година. Анри Дьо Лагардер се връща във Франция, преоблечен като „Гърбушкото“, опитвайки се по този начин да спечели доверието на приближените до краля велможи за да открие убийците на Филип. Благодарение на своята хитрост, способността си да се превъплъщава и умението да борави с шпагата, Лагардер открива и убива един по един участниците в атентата срещу херцога, достигайки накрая и до самия Дьо Гонзак. Така спасява честта на семейството на момичето, което той е осиновил.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Жан Маре Анри Дьо Лагардер
Бурвил Паспоал
Сабине Сеселман Аврора Дьо Невер и Изабел Дьо Кейлюс
Юбер Ноел Филип Дьо Невер
Франсоа Шоме Филип Дьо Гонзак
Жан Льо Пулен мосю Дьо Пейрол
Полет Дюбо медицинската сестра Марта
Жорж Дукинг маркиз Дьо Кейлюс
Едмон Бюшамп дон Мигел
Пол Камбо Филип II Орлеански
Розита Фернандес Флора [1]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли – „Гърбушкото“ // Internet Movie Database. Посетен на 27 февруари 2020.
  2. Awards for Le Bossu // IMDb. Посетен на 31 декември 2014. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Горбун (фильм, 1959)“ и страницата „Le Bossu (1959 film)“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.