Гърнси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Vogtei Guernsey
Bailiwick of Guernsey (англ.)
Guernesey (фр.)
Знаме на Гърнси
Герб на Гърнси
(знаме) (герб)
Местоположение на Гърнси
География и население
Площ 78 квадратни километра km²
(на 223 място)
Столица Сейнт Питър Порт
Най-голям град Сейнт Питър Порт
Официален език английски и френски
Население (пребр., 2005) 65 228
(на 197 място)
Гъстота на нас. 836 д./km²
Управление
крал Елизабет II
История
Икономика
Валута Guernsey-Pfund
Други данни
Часова зона +0
Интернет домейн .gg
Телефонен код +44-1481
МПС код GBG

Гърнси [ˈgɜːnzɪ] (официално Vogtei Guernsey; англ. Bailiwick of Guernsey, фр. Guernesey) е вторият по големина британски остров в Ламанша, част от Нормандските острови. Той е коронно владение на Великобритания. Островите в Канала не са нито част от Обединеното кралство, нито колония на Короната, а са подчинени директно на британската корона като коронно владение (англ. crown dependency). Намира се в Общата пътническа зона на Британските острови, но не е член на Европейския съюз. Вместо това има специално взаимоотношение с него, като се третира от Европейската общност като част от нея за целта на свободната търговия на стоки.

География[редактиране | edit source]

Към Феодалното наместничество принадлежат освен главният остров Гърнси още островите Олдърни, Сарк, Хърм, Jethou, Brecqhou, Burhou, както и други по-малки острови.

Островът е хълмиста местност със стръмни брегове (особено от юг).

История[редактиране | edit source]

Праистория[редактиране | edit source]

Гърнси се отделя чрез евстатично покачване на морското ниво след последната ледена епоха около 4 000 г. пр. н. е. от френска земя. Заселване е доказано едва за мезолита (Jehou), за разлика от Джърси досега не са открити находки от старокаменната епоха. Островът няма находища на кремък, обаче изглежда са използвани наноси от подводни находища северно от Олдърни. На острова има много проходни и галерийни гробове от младокаменната епоха, както и частично антропоморфни менхири (най-значимият е гробището на Câtel). Известни са и много находки от културата на звънящите покали.

Въпреки трудните условия за навигация поради голямата разлика между прилива и отлива (ок. 12 м.), пристанището на Сейнт Питър порт е било важен търговски център още по римско време, за каквото сочи и един врак на входа му.

Средновековие[редактиране | edit source]

Островите са покръстени от Свети Самсон от Дол (срв. Дол от Бретан) и първоначално са част от херцогството Бретан, но по-късно преминават към Херцога на Нормандия.

Независимостта от Нормандия е през 1204 г. През 1066 г. Херцог Вилхелм Завоевателя покорява Англия и става английски крал. Островите на Канала и досега остават имущество на краля, без да са част от Обединеното кралство.

Ново време[редактиране | edit source]

Малка църква в Гърнси

През 17 век на острова се провеждат много процеси срещу вещици.

През ранния 18 век се изграждат множество укрепления на брега срещу опасността от френско нападение (Кули Мартело). Сър Джон Дойл (Лейтенант Губернатор на Гърнси) нарежда засипването на канала, който разделял двата острова, образуващи Гърнси. На него се приписва и Форт Грей, понастоящем музей на корабни останки (врак).

В периода 1815 - 1835 г. се провежда експеримент за фрайгелд (Freigeld, стабилна валута). По време на изгнанието си след 1851 г. Виктор Юго живее в Джърси и Гърнси.

След окупацията на Франция по време на Втората световна война германците и австрийците от острова са интернирани. По-късно британското управленение напълно напуска острова, демилитаризира го; множество деца са евакуирани в Англия. На 30 май 1940 г. акостират 5 юнкертранспортьора и островът е окупиран от Вермахта. Британските поданици, неродени на Гърнси са интернирани в лагера Линделе; с тамошния град Бибербах на Рис към 2007 г. съществува приятелско партньорство. Окупаторите изграждат укрепления като изходен пункт за нападения срещу Англия. На Олдърни е изграден вършен пункт към Нойенгаме, наречен Aurigny, „Lager Sylt“, където били държани предимно източноевропейци за принудителен труд.

Денят на освобождението 9 май 1945 г. се празнува всяка година. Изграден е музей на окупацията в Les Houards, Forest, открит през 1966 г. от Richard Heaume.

Устройство[редактиране | edit source]

Guernsey.png

Към района Гърнси спадат Одлърни, Сарк, Brecqhou, Хърм и други по-малки острови. Разделен е на 10 енории (вж. картата). Секат се собствени монети и не е част нито на ОК, нито на ЕС. Съществува обаче митнически съюз.

Стопанство[редактиране | edit source]

Упражняват се предимно градинарството и животновъдството. От остров Гърнси произхожда едноименната порода говеда за мляко.

Гърнси е важна туристическа дестинация за любителите на птиците и природата.

Вижте също[редактиране | edit source]

Открийте още информация за Гърнси в нашите сродни проекти:

Wiktionary
Уикиатлас: Гърнси – Географски и исторически карти
Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)