Давид Ареяно

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Давид Ареяно
Лична информация
Роден
Давид Алфонсо Ареяно Морага
29 юли 1901 г.
Починал3 май 1927 г. (25 г.)
Ръст174 см
ПостНападател
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1919 – 1925
1925 – 1927
Магаянес
Коло Коло
00
Национален отбор²
1924 – 1926 Чили68
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства  и е актуална към 2 януари 2015.
2. Информацията е актуална към 2 април 2015.
Давид Ареяно в Общомедия

Давид Алфонсо Ареяно Морага (на испански: David Alfonso Arellano Moraga), роден на 29 юли 1902 г. в Сантяго, е бивш чилийски футболист и един от основателите на футболен клуб Коло Коло. Почива на 3 май 1927 г. по време на световното турне на Коло Коло след тежка контузия, получена ден по-рано по време на мача срещу предшественика на испанския Реал Валядолид, която води до перитонит. Въпреки споровете за произхода на задната ножица, редица източници посочват Ареяно като играча, демонстрирал този удар за първи път по европейските терени по време на въпросното турне.[1][2]

Клубна кариера[редактиране | редактиране на кода]

По време на следването си Ареяно играе футбол за отбора на своя университет. По време на един мач той хваща окото на скаут на Магаянес, който търси млади играчи. Въпреки че започва да играе за този отбор, Ареяно продължава да участва и в срещи на университетския отбор. С Магаянес два пъти печели аматьорското първенство, организирано от Асосиасион де Футбол де Сантяго (АСФЧ) и веднъж става шампион на Сантяго (шампионът се определя в мач между шампионите на първенството на АСФ и Лига Метрополитана). През 1925 г. в Магаянес назрява скандал между по-младите играчи от една и ръководството и по-опитните играчи от друга страна. Първата група, предвождана от Ареяно, настоява за промени като например превръщането на отбора в професионален, редовно изплащане на заплати и повече шансове за изява на някои футболисти за сметка на част от считаните за незаменими титуляри. Техните искания обаче са игнорирани от ръководството и не срещат подкрепата на по-опитните, а на всичкокото отгоре в последния момент е променена процедурата по избиране на нов капитан на отбора, тъй като по първоначалната процедура Ареяно би получил мнозинство.[3] Поддръжниците на Ареяно провеждат няколко срещи, на които взимат решение да напуснат Магаянес, за да основат нов отбор, въпреки че първоначалната идея е да се присъединят към някой вече съществуващ. Така се ражда Коло Коло, а Ареяно до своята смърт е негов капитан и треньор. С него той печели титлата на Лига Метрополитана и става шампион на Сантяго. След смъртта на Ареяно в негова чест Коло Коло започва да носи черна лента на екипа си, клубният стадион е кръстен на негово име, а освен това той е и единственият футболист на отбора, споменан по име в химна на тима.

Национален отбор[редактиране | редактиране на кода]

С националния отбор участва на два Южноамерикански шампионата по футбол (предшественик на Копа Америка) – през 1924 (2 мача, 1 гол) и 1926 (4 мача, 7 гола – голмайстор на турнира) г.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

С Магаянес
  • Примера Дивисион де ла АСФ:
    • Шампион (2): 1920, 1921
  • Шампион на Сантяго (1): 1920
С Коло Коло
  • Лига Метрополитана:
    • Шампион (1): 1925
  • Шампион на Сантяго (1): 1925

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Едуардо Галеано: Soccer in Sun and Shadow, стр. 51
  2. Chilena: el gol de los elegidos // Архивиран от оригинала на 2015-02-24. Посетен на 2015-04-02.
  3. Себастиан Салинас: Por empuje y coraje. Los albos en la época amateur, 1925 – 1933