Дакота Джонсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дакота Джонсън
Дакота Джонсън, 2015 г.
РоденаДакота Мауи Джонсън
4 октомври 1989 г. (34 г.)
Националност САЩ
Активност1999–
РодителиДон Джонсън
Мелани Грифит
Значими ролиАнастейжа „Ана“ Стийл
Награди Златен глобусМис „Златен глобус“:[1] 2006
Уебсайт
Дакота Джонсън в Общомедия

Дакота Джонсън (на английски: Dakota Johnson) е американска актриса и модел, носителка на „Златен глобус“.[2] Става известна с ролята на Анастейжа Стийл във филма от 2015 г. „Петдесет нюанса сиво“,[3] адаптация на едноименния роман на Е. Л. Джеймс. Дакота Джонсън е дъщеря на актьорите Дон Джонсън и Мелани Грифит и внучка на Типи Хедрен.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Дакота Джонсън е типичното момиче от Тексас – руса и със сини очи, тя е копие на майка си. Дакота Мауи Джонсън е родена на 4 октомври 1989 в Остин, Тексас, САЩ. Майка ѝ е Мелани Грифит – носителка на Златен глобус, а баща ѝ е Дон Джонсън – звездата от „Маями Вайс“. Нейната баба по майчина линия е актрисата, модел и активист Типи Хедрен – най-голямата муза на Алфред Хичкок. Тя има 6 полубратя и сестри; 4 от страната на баща си и 2 от страна на майка си.

През 2006 г. тя става първото дете, печелило Мис Златен глобус, което е второ поколение. Всяка година титлата Мис Златен глобус традиционно отива при детето на знаменитост (обикновено момиче). Нейната майка преди това има честта да спечели същата награда през 1975.

През 1999 г. на 9-годишна възраст, тя прави своя дебют в „Crazy in Alabama“, където тя и нейната полусестра Стела Бандерас, играят дъщери на истинската си майка. Филмът е режисиран от втория баща на Дакота – Антонио Бандерас. Като дете е била запалена танцьорка. Освен това се е интересувала от моделство, когато е била на 12, след като е участвала във фотосесия с други деца на известни личности за Teen Vogue. При напускане на училище, тя подписва с IMG models и е била снимана в кампании за Mango и е участвала в кампанията „Rising Star“ за австралийската модна марка Wish през 2011 г.

През 2012 г. Дакота Джонсън играе главната роля в сериала „Бен и Кейт“. Поради нисък интерес от страна на аудиторията обаче, ситкомът е спрян след само един сезон на екран.

Обича да разхожда кучето си Цепелин и да е сред природата.

Нейни приятели са Райли Киоу (внучката на Елвис Пресли), Парис Хилтън, моделът Тони Гарн, Рита Ора, Стела Маккартни, Джейми Кинг и Мери-Кейт Олсен. Дакота наистина е искала да играе главната роля в „Петдесет нюанса сиво“. Тя е умолявала мениджъра си да ѝ помогне да вземе ролята. Секс сцените в „Петдесет нюанса сиво“ не са ѝ първите. Тя вече се е преструвала, че прави секс с Джейсън Сийгъл в The Five-Year Engagement, и е играла секс с приятелката на Джъстин Тимбърлейк в The Social Network („Късметлийка“). През 2015 г. е избрана да участва в Chloe and Theo, Black Mass (заедно с Джони Деп и Сиена Милър), и във филма Splash (с Ралф Файнс и Тилда Суинтън).

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Роля Бележки
1999 Луди в Алабама, Crazy in Alabama Сондра
2010 Социалната мрежа, Social Network Амелия Ритър
2011 Звяр, Beastly Sloan Hagen
2012 For Ellen Синди Тейлър
2012 Goats Мини
2012 Внедрени в час, 21 Jump Street Fugazy
2012 Безкрайният годеж, Five-Year Engagement Одри
2013 Theo Хлое
2014 Date and Switch Ем
2014 Need for Speed Анита
2014 Цимбелин, Cymbeline Imogen
2015 Петдесет нюанса сиво, Fifty Shades of Grey Анастейжа „Ана“ Стийл
2015 Anarchy Иможин (Cymbeline)
2015 Черна служба, Black Mass Линдзи Сир
2015 Голямото плискане, A Bigger Splash Пенелопе
2016 Наръчник за необвързани, How to Be Single Алис
2017 Петдесет нюанса по-тъмно, Fifty Shades Darker Анастейжа „Ана“ Стийл
2018 Петдесет нюанса освободени, Fifty Shades Freed Анастейжа „Ана“ Стийл
2018 Суспирия, Suspiria Susie
2018 Тежки времена в Ел Роял, Bad Times at the El Royale Emily Summerspring
2019 Wounds Carrie
2019 The Peanut Butter Falcon Eleanor
2019 The Friend Nicole Teague
2020 По ноти, The High Note Maggie Sherwoode

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]