Далян (Китай)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Далян.

Далян
大连市
— град —
Страна Китай
ПровинцияЛяонин
Площ13 630,44 km²
Надм. височина29 m
Население7 450 785 души[1] (2020 г.)
Пощенски код116000
МПС код辽B
Официален сайтdl.gov.cn
Далян в Общомедия
Международния център

Даля̀н (на традиционен китайски: 大連, на опростен китайски: 大连, на пинин: Dàlián) е град с подпровинционално значение в провинция Ляонин, в североизточната част на Китай, пристанище в Далянски залив на Жълто море. Разположен е на южния край на полуостров Ляодун – на Квантунския полуостров.

Населението на целия градски окръг, включително селските местности, е 6,7 млн души. Основната етническа група в града са ханските китайци. Пощенският му код е 116000, а телефонният – 0411. Намира се в часова зона UTC+8.

В различни години градът е бил владение на Япония и Русия, отражение на това може да се види в архитектурата на центъра на града. В състава на Далян влиза районът Люйшун, където се е намирала крепостта Порт Артур.

Основан е през 1898 г. от руснаци под името Дальний на мястото на китайско рибарско селище, на арендована от Китай земя, в съседство с Порт Артур. Строителството на града, за което Русия изразходва 30 млн. златни рубли (около 11,5 млрд. днешни рубли, ок. 0,5 млрд. лв.), продължава 7 години. Добре оборудвано, пристанището скоро излиза на 2-ро място по оборот след Шанхайското по цялото континентално крайбрежие. Окупиран е от Япония през 1904 г. Освободен е от Червената армия през 1945 г. и остава със статут на свободен град в Китай, арендован от СССР до 1950 г., когато СССР го предава безвъзмездно на Китай.

Далян е крупен транспортен, туристически и финансов център на КНР. През 2006 г. е определен за най-благоприятен за живеене град на Китай в рейтинга на най-големия англоезичен вестник в КНР China Daily.

Далиан е основен корабостроителен център в Китай. Няколко корабостроителници в и около града строят самолетоносачи, есминци, корвети, подводници, фериботи, контейнеровози, танкери, насипни превозвачи, превозвачи на добитък и сондажни платформи. Корабостроителниците са собственост на фирмите DSIC, COSCO Shipyard Group и STX Corporation.

Далянското метро обслужва града, което е 5-о открито в Китай. Градът разполага и с международно летище, обслужващо дестинации в Китай, Япония и Южна Корея.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Далян
Починали в Далян

Партньорски контакти[редактиране | редактиране на кода]

Държава Град
Полша Шчечин[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]