Дани Трехо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дани Трехо
Danny Trejo
Трехо на Феникс Кон, 2017 г.
Трехо на Феникс Кон, 2017 г.
Роден
16 май 1944 г. (79 г.)
Активност1985 -
Уебсайт
Дани Трехо в Общомедия

Даниeл „Дани“ Трехо (на английски: Danny Trejo) е американски актьор, роден на 16 май 1944 г. в Лос Анджелис. Той е от мексикански произход.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Трехо израства сред улична престъпност и наркотици и логично се озовава в затвора Сан Куентин. Там става шампион на Калифорния по бокс в лека и средна категория. Докато е в затвора се подлага и на курс за рехабилитация и излекува зависимостта си от наркотиците.

След излизането си от затвора Трехо работи като консултант по наркотиците в екипа на филма Влакът беглец (1985), когато му е предложено участие в снимките на затворническите сцени за филма. Дани се оказва познат от затвора с автора на сценария на филма – Едуард Бънкър, който спомняйки си за неговите боксови умения му предлага да консултира Ерик Робъртс (една от звездите на филма) за боксовите сцени. Режисьорът Андрей Кончаловски харесва работата на Трехо и му предлага малка роля като боксьор.

Трехо се занимава и с озвучаване, като първата му работа е по видеоиграта Grand Theft Auto: Vice City (2002) в ролята на Умберто Робина.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]