Дванайсет маймуни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дванайсет маймуни
Twelve Monkeys
РежисьориТери Гилиъм
СценаристиДейвид Уеб Пийпълс
Джанет Пийпълс
В ролитеБрус Уилис
Маделин Стоу
Брад Пит
МузикаПол Бъкмастър
ОператорРоджър Прат
Премиера27 декември 1995
(Германия)
Времетраене129 минути
СтранаСАЩ
Езиканглийски
Външни препратки
IMDb Allmovie
Дванайсет маймуни в Общомедия

„Дванайсет маймуни“ (на английски: Twelve Monkeys) е американски филм от 1995 година за пътуване във времето, написан в съ-авторство с Дейвид Уеб Пийпълс и режисиран от Тери Гилиъм. Разказва се за проблемите на времето и паметта, като е вдъхновен от краткия филм „La Jetée“.

Във филма участват Брус Уилис, Маделин Стоу и Брад Пит.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Брус Уилис играе Джеймс Коул, осъден дребен престъпник от около поколение напред в бъдещето, когато остатъка от човечеството живее в запечатана подземна среда вследствие заразяването на повърхността на света с болест, която избива по-голямата част от човешката раса през 1996 – 1997. Името на филма произлиза от факта, че освобождаването на заразата е извършено като акт на биотероризъм от мистериозна група, наричаща себе си „Армията на Дванайсетте Маймуни“.

Като затворник, Коул е избран случайно „доброволно“ да участва в опасна мисия на повърхността в биозащитен костюм, където изследва вече обезлюдената Филаделфия за биологични образци, предполагаеми източници на информация за заразата. Коул се доказва като старателен наблюдател с много добра памет и поради това „доброволно“ взима участие в по-амбициозен клон на програмата.

Стоу играе в ролята на психиатъра на Коул, а Брад Пит (отличен със Златен глобус и номиниран за Оскар за това изпълнение) играе психично болен човек, чийто пътища се засичат неколкократно с тези на Коул.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]