Дебърски конгрес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дебърски конгрес
конгрес
МястоДебър, Османска империя
Дата23 до 29 юли 1909 г.
Вехби Аголи

Дебърският конгрес (на албански: Kongresi i Dibrës) е събиране на членовете на албанския комитет в Дебър, тогава част от Османската империя, от 23 до 29 юли 1909 година. Конгресът е председателстван от Вехби Аголи Дибра, мюфтия на Дебърския санджак, и е спонсориран от младотурското правителство, които се опитват с мирни средства да задържат албанците лоялни към централната власт. Проведен е на първата годишнина от Младотурската революция.

Участниците в конгреса са разделени в политическите си възгледи – проосмански настроените искат да се подпише програмата, предложена от младотурците, докато патриотите искат по-голяма автономия на албанците, албански училища, данъчна реформа, строеж на пътища, позволяване за носене на оръжие от албанците и други.[1] На шестия си ден конгресът одобрява резолюция с 5 точки от младотурската програма и 12 точки, предложени от патриотичната фракция.

Историците все още са разделени по отношение на изхода на конгреса. Съвременната му патриотична албанска преса го представя като марионетка на младотурците,[2] но днешните историци твърдят, че конгресът е важен, тъй като с разрешението за преподаване на албански в училище, той получава първата официализация на албанския език в Османската империя.[3][4]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jacques, Edwin. The Albanians: An Ethnic History from Prehistoric Times to the Present. 1994. ISBN 0899509320. с. 266.
  2. Yllipress: Kongresi i dibrës ne raportin e diplomatit anglez
  3. Torte, Rexhep. Përfundoi shënimi i 100-vjetorit të Kongresit të Dibrës // Albaniapress, 4 август 2009 г. Архивиран от оригинала на 2014-01-02. Посетен на 2014-02-01.
  4. Kongresi i Dibrës (23-29 korrik 1909) // shqiperia.com. Посетен на 1 февруари.