Дейвид Аркет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дейвид Аркет
David Arquette
американски актьор
Роден
Бентънвил, САЩ

Религияхристиянство
юдаизъм
Актьорска кариера
Активностот 1990 г.
Семейство
Братя/сестриПатриша Аркет
СъпругаКортни Кокс (1999 – 2013)
ДецаКоко Аркет

Уебсайт
Дейвид Аркет в Общомедия

Дейвид Аркет (на английски: David Arquette) е американски актьор, режисьор, професионален борец, филмов режисьор, продуцент, сценарист и моден дизайнер, роден на 8 септември 1971 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Бентънвил, Вирджиния, в семейството на актьора Луис Аркет. Дядо му по бащина линия Клиф Аркет също е популярен актьор и комедиант. Той е най-малкото от петте деца в артистичното семейство Аркет, сестрите му Розана Аркет, Патриша Аркет и Алексис Аркет, и брат му Ричмънд Аркет.

На 12 юни 1999 г. Дейвид се жени за Кортни Кокс, актриса, популярна от сериала „Приятели“, от която има дъщеря (Коко Райли). Част е от Управителния съвет на Feeding America – най-голямата американска благотворителна организация за борба с глада. През 2000 г., след участие във филм, продуциран от Световния кеч шампионат, започва да участва в шоувечерите, организирани от нея. Става даже шампион и участва в няколко сблъсъка на ринга, преди да се „оттегли“ от кеча.

Актьорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

Най-големият професионален успех на Дейвид Аркет е участието му в хорър-четирилогията „Писък“ в ролята на полицая Дюи Райли. На снимачната площадка на филма Дейвид среща и бъдещата си съпруга Кортни Кокс. През 2003 г. двамата участват заедно и в реклама на „Кока-Кола“.

През 2007 г. участва в телевизионния сериал In Case of Emergency, а през 2006 г. режисира и първия си филм The Tripper (хорър). През 2011 г. се превъплъти отново в ролята на Дюи Райли в четвъртия пореден „Писък“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]