Дейна Скот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дейна Стюарт Скот
американски информатик, философ и математик
Дейна Стюарт Скот 
Роден: 11 октомври 1932 г. (1932-10-11) (82 г.)
Бъркли, САЩ

Дейна Стюарт Скот (на английски: Dana Scott; роден на 11 октомври 1932 г.) е американски информатик, философ и логик в университета „Карнеги Мелън“, сега той е пенсионер и живее в Бъркли, Калифорния. Научнaтa му кариера обхваща компютърните науки, математиката и философията.

Биография[редактиране | edit source]

Начало на кариерата[редактиране | edit source]

Бакалавърска степен по математика получава в Калифорнийския университет в Бъркли през 1954 г. Докторската си дисертация на тема „Сходни следствия на завършените теории“, подготвена под научното ръководство на Aлонсо Чърч, защитава в Принстънския университет през 1958 г.

Калифорнийски университет в Бъркли, 1960-1963[редактиране | edit source]

През 1960 г. Скот се завръща в Калифорнийския университет в Бъркли и става асистент по математика, като се занимава с класически въпроси в областта на математическата логика, особено теорията на множествата и теоретичния модел на Тарски.

Джон Лемън и Скот започват работа по учебник по модална логика, която прекъсва заради смъртта на Лемън през 1966 г. Скот разпространява незавършената монография сред свои колеги, като по този начин въвежда в обращение редица важни техники в семантиката на моделната теория.

Станфорд, Амстердам и Принстън, 1963-1972[редактиране | edit source]

Следвайки първоначалните наблюдения на Робърт Соловей, Скот формулира концепцията на Булевия стойностен модел, теория, до която приблизително по същото време достигат Соловей и Петр Вопенка. През 1967 г. Скот публикува статията „Доказателство на независимостта на хипотезата за континуума“, в която използва Булевия стойностен модел, за да предложи алтернативен анализ на независимостта на хипотезата за континуума, различен от този на Пол Коен. Този му труд му донася през 1972 г. наградата „Лерой П. Стийл“.

Оксфордски университет, 1972-1981[редактиране | edit source]

Скот поема поста на професор по математическа логика на Философския факултет на Оксфордския университет през 1972 г.

Семантика на езиците за програмиране[редактиране | edit source]

Този период води Скот до работа в тясно сътрудничество с Кристофър Стрейчи, и двамата успяват, въпреки интензивния административен натиск, да контролират голяма част от основните условия на труд за осигуряване на математическа основа за семантиката на езиците за програмиране.

Hагради[редактиране | edit source]

  • 1990 - награда „Харолд Пендър“ за прилагането на понятия от логиката и алгебрата за развитието на математическата семантика на езиците за програмиране;
  • 1997 - награда „Ролф Шок“ в логиката и философията на Кралска шведска академия на науките за неговите концептуално ориентирани трудове по логика, особено създаването на домейн теория;
  • 2001 - награда „Болцано“ на Чешката академия на науките за заслуги в областта на математическите науки;
  • 2007 - EATCS Award заради приноса му към теоретичните компютърни науки.