Ден на свети Патрик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Денят на Свети Патрик
Денят на Свети Патрик
St. Patrick
Други имена (St) Patrick's Day
(St) Paddy's Day
(St) Patty's Day
Празнува се от Ирландци и ирландската диаспора,
Католическата църква, Англиканската църква , Източно-православната църква , Лютеранска църква
Тип Християнин, национална, етническа
Значение Денят на Свети Патрик, отбелязва пристигането на християнството в Ирландия [1]
Дата 17 март
Тържества Паради, носещи shamrocks, зелена униформа, пиене на ирландска бира, пиене на ирландско уиски
Обичаи Меса(литургия) или отслужване на поклонение
Ден на свети Патрик, Буенос Айрес (Аржентина)

Денят на свети Патрик (на ирландски: Lá Fhéile Pádraig (The Festival of Patrick); Ulster-Scots: Saunt Petherick's Day)[2] е културен и религиозен празник, отбелязван на 17 март.

Свети Патрик[редактиране | edit source]

Малко се знае за ранния живот на Патрик, но е известно, че е роден във Великобритания по време на римските нашествия в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му – свещеник в християнската църква. Когато е на 16 г., е отвлечен от ирландски нашественици и превърнат в роб в Ирландия. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, но точното място не е известно. В своята изповед споделя, че Господ се е явил в съня му и му е казал да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на кораб, който да го върне обратно във Великобритания. След завръщането си се присъединява към църквата в Оксер в Галия и става свещеник.[3]

През 432 г. той казва, че отново е повикан да се завърне в Ирландия, но този път като епископ, за да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти. Според ирландския фолклор Патрик използвал 3-листна детелина, за да обясни Светата троица.

Носене на дрехи в зелено[редактиране | edit source]

Първоначално цветът, който се е асоциирал с Патрик, е бил синият, но през вековете влиянието на зеления цвят е нараснало.[4] Зелени панделки и детелини са се носели по случай деня на свети Патрик още през 17 век.[5] Според поверието Патрик е използвал трилистната детелина, за да обясни Светата троица на езичните ирландци и носенето на детелини се е превърнало във въздесъщ момент от празненствата.[6][7] По време на въстанието от 1798 година, за да изявят политическите си нагласи, ирландските войници носели зелени униформи, надявайки се да привлекат общественото внимание.

Ирландия[редактиране | edit source]

В Ирландия празникът на Свети Патрик е честван с много ритуали и приветстван много подобаващо. Пият се ирландски уиски и бира.

САЩ[редактиране | edit source]

Въпреки че денят на свети Патрик не е официален празник на САЩ, той се празнува почти навсякъде в страната. Обикновено се отбелязва като ден на ирландците или на ирландско-американската култура. Празненствата обичайно включват пиршества, големи количества алкохол, религиозни обреди, паради, декорации и дрехи в зелено. Денят на свети Патрик се отбелязва в САЩ от края на 18 век.

Аржентина[редактиране | edit source]

В Аржентина и особено в Буенос Айрес празникът се отбелязва със среднощни улични паради, тъй като времето е сравнително топло през март. Танцува се и се пие само бира до 7-8 ч. сутринта, много хора са облечени в зелено. В Буенос Айрес партитата се провеждат в квартала Реконкиста, където се намират няколко ирландски пъба.[8] През 2006 г. 50 000 души се събират на улицата и в близките заведения.[9] Нито католическата църква, нито ирландското общество, което е 5-то по големина извън пределите на Ирландия,[10] взимат участие в организирането на празненствата.

Канада[редактиране | edit source]

Великобритания[редактиране | edit source]

Япония[редактиране | edit source]

Денят на свети Патрик се отбелязва на 9 места в Япония. Първият парад в Токио е организиран от организация за ирландска култура в Япония (The Irish Network Japan) през 1992 г. Днес празненствата по случай празника се организират почти през целия март.

Монсерат[редактиране | edit source]

Малкият остров Монсерат, известен като „Изумрудения остров на Карибите“ (защото е основан от ирландски бежанци), е единственото място на света извън Ирландия, където денят на свети Патрик е официален празник. Този ден служи и за възпоминание на потушено въстание от 17 март 1768 г.[11]

Нова Зеландия и Австралия[редактиране | edit source]

Денят на свети Патрик се слави с голяма популярност в Нова Зеландия и Австралия – зелените дрехи са традиционни и улиците често са пълни с пияни веселбари още от ранния следобед до късно вечер.[12]

Ирландците са оказали голямо въздействие върху социалните, политическите и образователни системи и на двете държави, основно заради многото ирландски имигранти, пристигнали през 19. век. По този начин на деня на свети Патрик се гледа като на празнуване на ирландсите корени.

Южна Корея[редактиране | edit source]

Ирландската асоциация в Корея празнува деня на свети Патрик от 1976 г. насам в Сеул, столицата на Южна Корея.[13]

Швейцария[редактиране | edit source]

Въпреки че в Швейцария празникът най-често се отбелязва на 17 март с паради, подобни на тези в съседните европейски страни, много студенти организират малки празненства предната вечер, включващи алкохолни напитки и зелени дрехи.[14]

Източници[редактиране | edit source]

 1. Kevin Meethan, Alison Anderson, Steven Miles. Tourism, Consumption & Representation. CAB International. Посетен на 13 November 2010.
 2. Saint Patrick's Journey – Traditions BBC.
 3. http://www.ccel.org/ccel/patrick/confession.ii.html
 4. http://www.history.com/topics/st-patricks-day/videos#green
 5. The Wearing of the Green: A History of St. Patrick's Day. Routledge. 2002. ISBN 978-0-415-18004-7.
 6. http://news.nationalgeographic.com/news/2004/03/0312_040312_stpatrick_2.html
 7. http://www.csulb.edu/~d49er/spring00/news/v7n91-holiday.html
 8. http://www.sanpatricio2009.com.ar/index.htm
 9. http://edant.clarin.com/diario/2006/03/18/laciudad/h-06401.htm
 10. http://www.irishtimes.com/ancestor/magazine/articles/uhf_argentina1.htm
 11. http://books.google.co.uk/books?id=2DD81ZHWhxgC&pg=PA83&dq=Montserrat+slave+uprising&hl=en&ei=wuQUTfu6G86HhQeNxKS3Dg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CC8Q6AEwAQ#v=onepage&q=Montserrat%20slave%20uprising&f=false
 12. http://www.timeanddate.com/holidays/australia/st-patrick-day
 13. http://iak.co.kr/events/
 14. https://www.amiv.ethz.ch/content/st-patricks-eve-celebrations-2012-z%C3%BCrich