Детска железница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Теснолиненен дизелов локомотив ТУ2-008 на Детската железница в Оренбург

Детската железница (на руски: детские железные дороги) е извънкласна учебна институция, в която деца на възраст от 8 до 15 год. изучават професията на железничарите.

История[редактиране | edit source]

Като специфична образователна институция се появява в Съветския съюз, където се развива изключително добре. Първата детска железница е построена в парка „М. Горки“ в Москва през 1932 г.[1].

Детската железница представлява теснолинейна железопътна линия, на която се провеждат всички занятия на младите железничари, обикновено през летния период. През останалото време от годината на детската железница се провежда теоретическото обучение на децата.

Характерното за детските железници е, че те се строят възможно най-близко до техния прототип - нормалната железница. За това те използват същото оборудване, а правилата за железопътната експлоатация са максимално приближени до тези на нормалните железници. Имат свои железопътни възли, тунели, гари.

Много от детските железници все още функционират в страните от бившия СССР и бившите социалистически страни. Някои от тях са превърнати в детски атракционни влакчета.

Характеристика[редактиране | edit source]

Дете стрелочник и депото на детската железница в Кратово, Москва

Детската железница представлява участък теснолинеен път с дължина от 1 до 11 км, изолиран от общата железопътна мрежа. Често е кръгова и е прокарана в градските паркове или зони за отдих.

По времето на експлоатационния им сезон, който най-често е през лятото, децата под ръководството на опитни железопътни инструктори затвърждават получените знания през годината. Децата самостоятелно извършват всички основни работи по експлоатацията на детската железница. Те заемат всички постове - от началник гара, ръководител движение, до машинисти и стрелочници.

Завършилите лятното си обучение на детската железница се ползват с предимство при кандидатстване в железопътни транспортни средни и висши училища. Детската железница играе важна роля при професионалната ориентация на подрастващите и спомагат за развитието на подрастващите.

Детски железници в България[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Children's railways: Gorky Park, Moscow ((ru))

Вижте още[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]