Децебал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дечебал)
Децебал
владетел на даките
Децебал, владетел на даките. Фрагмент от колоната на Траян
Децебал, владетел на даките. Фрагмент от колоната на Траян

Роден
Починал
106 г.
Управление
Период86 – 106
Децебал в Общомедия

Децебал[1][2][3] (на латински: Decebalus; на румънски: Decebal) е владетел на даките в периода 86 – 106 г.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Начало на управлението[редактиране | редактиране на кода]

През 86 г. Децебал нахлува в Мизия, разбива войските на римския наместник Опий Сабин и завладява голяма част от провинцията. В отговор на тези действия римският император Домициан през 87 г. изпраща в Дакия своите войски. Но и те са разбити, а Децебал пленява всички римски знамена.

През 88 г. нови римски войски, под командването на генерал Юлиан, нахлуват в Дакия. Решаващото сражение при Тан (в Трансилвания) е спечелено от Юлиан. Той обаче не остава дълго на територията на даките, тъй като германските племена квади засилват натиска си върху Римската империя. С Децебал е сключен мир, който е доста унизителен за римляните.

Война с Траян (101 – 102 г.)[редактиране | редактиране на кода]

Траяновата колона в Рим

Веднага след като става император, Траян започва подготовка за война с даките. През пролетта на 101 г. Траян напада Дакия. Римляните отново печелят сражение при Тан, но навлизането в дълбочина в страната е забавено, тъй като даките се сражават за всяко населено място. Настъпващата зима принуждава Траян да спре похода и да се установи в укрепените лагери. Децебал се възползва от това и събирайки силите на даките, подкрепяни от бастарните и сарматите, атакува провинция Мизия. Траян е принуден да отправи част от силите си там и въпреки големите загуби побеждава даките. През пролетта на 102 г. Траян продължава настъплението. Тежките загуби на даките принуждават Децебал да моли за мир.

Мирният договор е много неизгоден за Децебал. На римляните са дадени всички територии, които са успели да завладеят. Договорът задължава Децебал да разруши всички отбранителни укрепления в страната и да предаде на римляните оръжията. Във външната политика е длъжен да установява отношения с други народи само под ръководството на Рим. Договорът е възприет от Децебал обаче само като временно примирие и възможност да събере нови сили. Въпреки условията на договора, той укрепва армията си и се готви за нова война. Траян също не приема на сериозно договора, тъй като целта му е пълното завладяване на Дакия.

Война с Траян (105 – 106 г.)[редактиране | редактиране на кода]

Скулптура в чест на Децебал

В началото на лятото на 105 г. Траян, възползвайки се от това, че Децебал нарушава мирния договор, нахлува в Дакия. Римляните атакуват страната едновременно от няколко направления. Съпротивата на Децебал е съкрушена и той отстъпва докато не пада и Сармизегетуза. Децебал се опитва да се скрие, за да организира нова съпротива, но не успява. Тогава, за да не попадне в плен, се самоубива, пронизвайки се с меч. След смъртта на Децебал римската армия лесно се справя с незначителните огнища на въстания и през 106 г. е образувана римската провинция Дакия.

Траян завзема големите богатства на Дакия, а в Рим в чест на победата над даките е издигната Траяновата колона.

Мемориали[редактиране | редактиране на кода]

Между 1994 и 2004 г. на румънския бряг на Дунав при Железни врата е изработена огромна скална скулптура в чест на Децебал.

В киното[редактиране | редактиране на кода]

„Даки“ – игрален филм драма, исторически от 1967 г. Румъния, Франция. Режисьор Сергиу Николаеско. В ролите Пиер Брис, Мари-Жозе Нат, Жорж Маршал и Амза Пелеа[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Йорданов, Кирил. Децебал // Център по тракология „Проф. Александър Фол. Посетен на 27 юли 2016.
  2. Иречек, Константин, История на България, Наука и изкуство, С., 1978, стр. 93 – 94
  3. Арнолд, Станислав, Владислав Куркевич, Адам Татомир, Веслав Журавски, История на света, Държавно издателство „Д-р Петър Берон, С., 1985, стр. 105
  4. Filmi.link. Даки. Посетен на 3 януари 2022

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]