Якопо Рикати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джакопо Рикати)
Якопо Рикати
Jacopo Francesco Riccati
италиански математик

Роден
Починал
15 април 1754 г. (77 г.)
Тревизо, Италия
ПогребанТревизо, Италия

Учил вПадуански университет
Научна дейност
ОбластМатематика
Якопо Рикати в Общомедия

Якопо Франческо Рикати (на италиански: Jacopo Francesco Riccati) е италиански математик, добил известност с диференциалното уравнение, кръстено на негово име — уравнение на Рикати.

Въпреки че първоначално се записал да учи право в Падуанския университет, под влиянието на приятеля си Стефано дели Анджели Рикати продължава да учи математика. Скоро се прочува и получава покана от Петър Велики да оглави Научната академия на Санкт Петербург. Рикати отхвърля това и други предложения, само и само да остане в Италия.

Работите му в областта на хидравликата имали голям принос за родната Венеция, тъй като изчисленията послужили при строежите на диги покрай каналите. Математическите му резултати са в областта на диференциалните уравнения, където предлага методи за понижаване на реда на уравненията, които впоследствие биват широко възприети. Писал е трудове и по диференциална геометрия и механика на флуидите.

Рикати поддържал научна кореспонденция с Якоб Бернули и множество европейски математици и имал голямо влияние над Леонард Ойлер и Даниел Бернули. Синът на Якопо Рикати, Винченцо, последвал стъпките на баща си и станал пионер в областта на хиперболичните функции.