Джереми Стайг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джереми Стайг
Jeremy Steig
американски флейтист
Роден
Починал
13 април 2016 г. (73 г.)
Музикална кариера
Стилджаз
Инструментифлейта
Активностот 1963 г.
ЛейбълБлу Ноут
Семейство

Уебсайт

Джереми Стайг (на английски: Jeremy Steig) е американски флейтист.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син е на Уилям Стайг – художник на комикси[2], и Елизабет (Мийд) Стайг – деканка на Департамента по изящни изкуства в Лесли Колидж. Стайг е племенник по майчина линия на Маргарет Мийд и Лио Ростен[3], както и братовчед на Мери Катрин Бейтсън.[4] Стайг е работил като художник и графичен дизайнер.

На 19-годишна възраст Стайг попада в пътнотранспортно произшествие, което го парализира в лявата му страна. След това се научава да свири на флейта със специален наустник.

Започва в мейнстрийм джаза, където прави албуми с Бил Евънс и Дени Зайтлин. Пробива в джаз-рок фюжъна в края на 1960-те и началото на 1970-те години, включително в недълготрайната група „Джереми и Сатирс“, където се изявяват още Уорън Бърнхарт, Еди Гомес и Ейдриън Гилъри.

Албумът Energy на Стайг, който по-късно е пуснат с добавен материал, включва кийбордиста Ян Хамер и контрабасиста Еди Гомес, и по-късно е записан в Електрик Лейди Студиос при инженера на Джими Хендрикс, Еди Крамър. Стайг записва и флейта на колосалния запис на Питър Уокър, Rainy Day Raga, където има смес от индийска и американска фолк музика.

Стайг адресира тоналните рестрикции на инструмента си, като употребява „модерни“ акустични техники (гласова мултифоничност и обертонове, подобни на Рахсан Роланд Кърк), както и цял инвентар от инструменти от семейството на флейтите, от пиколо до бас флейта (включително неясния алт пиколо от времето на Сауса), често овърдъбнати и мултипистови.

Неговата Howlin' For Judy от Legwork (1970) е семплирана в Sure Shot (1994) на „Бийсти Бойс“, където е основен инструментал в песента.

Стайг играе ролята на Гайдаря, изключително и само на флейта, във филма „Шрек завинаги“.

Музикантът живее в Япония със съпругата си Асако.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jeremy Steig - Biography & History // Посетен на 12 November 2017.
  2. Wolff, Carlo (7 February 2014). "Jeremy Steig: Flute Fever (2013)". All About Jazz.
  3. Banner, Lois W. Intertwined Lives: Margaret Mead, Ruth Benedict, and Their Circle. Knopf Doubleday Publishing Group, 2010. ISBN 9780307773401.
  4. Brinthaupt, Thomas M., Lipka, Richard P. Understanding Early Adolescent Self and Identity: Applications and Interventions. SUNY Press, 2002. ISBN 9780791453346.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jeremy Steig в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​