Джон Бароу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за британския географ. За физика вижте Джон Бароу (физик).

Джон Бароу
английски географ
Джон Бароу 

Портрет от 1831
Роден: 19 юни 1764
Къмбрия, Великобритания
Починал: 23 ноември 1848  (на 84 години)
Лондон, Великобритания

Сър Джон Бароу (на английски John Barrow) (19 юни 1764 - 23 ноември 1848) английски географ, писател, пътешественик.

Роден в селището Дралейбек, Ланкашър, Великобритания. Още като юноша започва работа в чугунолеярен завод в Ливърпул - един от световните центрове на колониалната търговия. След известно време напуска завода и се хваща на работа на китоловен кораб, с който се отправя към бреговете на Гренландия за лов на китове. След завръщането си постъпва в университета, завършва го и става преподавател по математика в Гринуич.

От вестниците узнава за назначението на лорд Маккартни за посланик в Китай, Бароу му предлага своите услуги и е приет на служба като секретар на посолството. През 1792 заедно с посланика пристига в Пекин, усвоява китайски език и, ползвайки се от служебното си положение, извършва няколко пътувания из страната, в хода на които събира богат материал от естествено-исторически и етнографски характер.

През 1795 лорд Маккартни получава ново назначение като губернатор на Капската провинция. Заедно с него в Южна Африка се отправя и Джон Бароу. Страната, нейната природа, животинския и растителния свят и местните жители оставят у него неизлечими впечатления. По време на осемгодишното си пребиваване в Кейптаун извършва няколко пътешествия във вътрешността на континента, като се запознава с релефа, флората и фауната, бита, обичаите и обредите на различни африкански племена. През 1801-1804 в Лондон издава двутомната си книга "Пътешествие във вътрешността на Южна Африка", в която дава първото пълно географско описание на Капската провинция. По същото време на базата на проведените от него топографски дейности отпечатва и най-добрата за това време карта на района.

През 1804 окончателно се завръща в Лондон, където благодарение на публикуваните от него статии за изследванията си става известен като сериозен учен-натуралист, географ, пътешественик и етнограф. Става секретар на Адмиралтейството – висшия орган за управление и командване на морските сили на Великобритания. Използвайки високото си положение, неведнъж оказва съдействие в организирането на експедиции в слабоизучените райони на Земята, способства за възобновяване на търсенето на Северозападния проход от Атлантическия в Тихия океан, създава Клуб Роли, един от предшествениците на Кралското географско дружество. През 1835 е удостоен с титлата баронет, а след още няколко години се пенсионира.

Неговото име носят:

Публикации[редактиране | edit source]

  • An Auto-Biographical Memoir of Sir John Barrow, Bart, Late of the Admiralty. Including Reflections, Observations, and Reminiscences at Home and Abroad, from Early Life to Advanced Age, Murray, 1847
  • Travels in China (1804)
  • Travels into the Interior of South Africa (1801-1804)
  • Lives of Lord Macartney (1807), Lord Anson (1839), Lord Howe (1838)
  • The Eventful History of the Mutiny and Piratical Seizure of H.M.S. Bounty: (1831) Its Cause and Consequences, report about the mutiny on the Bounty

Източници[редактиране | edit source]