Джон Бъри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Бейгнал Бъри
британски историк
Джон Бейгнал Бъри 
Роден: 16 октомври 1861
Клонтбрет, Северна Ирландия
Починал: 1 юни 1927
Рим

Джон Бейгнал Бъри (англ. John Bagnell Bury; съкр. J.B. Bury) е британски филолог, историк и византолог от ирландски произход.

Биография[редактиране | edit source]

Бъри е родом от Монахан, Северна Ирландия. Баща му е ректор за Ирландия на Англиканската църква. Учи във Фойли колеж в Дери и Тринити колеж в Дъблин, който завършва през 1882 година. От 1885 е сътрудник в колежа.

От 1898 година е професор по гръцки в Тринити, а от 1902 професор по нова история в Кеймридж.

В Кеймбридж е ментор на известния медиевист Стивън Рънсиман. До края на живота си е професор в Кеймридж. Умира на 65 годишна възраст в Рим, и е погребан в протестанското гробище във вечния град.

Произведения[редактиране | edit source]

Бъри е автор (1905) на първото сериозно научно изследване върху биографията и дейността на покровителя на Ирландия Свети Патрик. Бъри прави разработки на историко-филологически теми вариращи в широки хронологични граници - от историята на Древна Гърция, до папската история през 19 век. Разработките са му на достъпен и разбирем език, и имат за цел да послужат както на академичните среди, така и на дилетанти. Сътрудничи на Енциклопедия Британика.

Вижте също[редактиране | edit source]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „J. B. Bury“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.