Джон Пембъртън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Стайт Пембъртън
John Stith Pemberton
американски фармацевт

Роден
Починал
16 август 1888 г. (57 г.)
Джорджия, САЩ
ПогребанКълъмбъс, САЩ

Националност САЩ
Учил вУеслиански колеж
Научна дейност
ОбластФармакология
Известен снапитка Кока-Кола
Джон Стайт Пембъртън в Общомедия

Джон Стит Пембъртън (на английски: John Stith Pemberton) е американски фармацевт, създател на Кока-Кола.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Семейство, ранни години и образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 юли 1831 година в Джорджия, САЩ, в семейството на Джеймс Клифърд Пембъртън (роден 1803, Северна Каролина) и Марта Уоршъм Гент (родена около 1791, Вирджиния). Джеймс и Марта сключват брак на 20 юли 1828 година в Крауфърд Каунти, Джорджия. Марта е дъщеря на Арчър Уоршъм и Нанси Кларк Смит. Семейство Пембъртън се местят в Рим, Джорджия, а Джон записва да учи в медицинско училище в град Мейкън, завършвайки го на 19 години.

Пембъртън отхвърля така наречената „heroic medicine“, популяризирана от Бенджамин Ръш, който лекува хора, посредством кръвопускане. Обучава се при Самюъл Томпсън – билкар, който лекувал чрез парни бани и отвара от растението лобелия. Пембъртън завършва и обществен колеж по фармация.

През 1853 година сключва брак за Ан Елайза Клифърд Люис (на английски: Ann Eliza Clifford Lewis) и се премества да живее в град Кълъмбъс, Джорджия. През 1854 им се ражда син – Чарли Пембертън.

Военна и професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Рекламна листовка на Кока-Кола от първите години на напитката

Пембъртън служи в армията на Конфедерацията, като по време на службата е ранен. Лекувайки раните си, Пембъртън, преживявайки силни болки, се пристрастява към болкоуспокояващите, конкретно към някои разновидности на морфина. След края на военната му кариера работи като аптекар в Кълъмбъс.

Построява лаборатория, в която произвежда и продава медицински и фотографски химикали, козметични продукти, включително и популярния парфюм, който Пембъртън нарича „Свеж южняшки букет“ (на английски: Sweet Southern Bouquet).

Семейството се премества в Атланта през 1870 година, като през март същата година регистрира патент №100439 за „Improved Medical Compound From Globe Flower“.

Пембъртън е член на първия фармацевтичен лицензионен съвет в щата, включващ и модерна лаборатория, в която за първи път в Джорджия се правят изследвания на химикали за обработване на почвата и посевните култури, става член на управата на медицинско училище. Подпомага управата на щата в преследването и залавянето на продавачите на „змийска маз“, които продават фалшиви химически субстанции на фермерите в щата.

Умира на 16 август 1888 г. в Джорджия на 57-годишна възраст.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]