Джон Фаулз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Фаулз
английски писател
Роден: 31 март 1926 г.
Починал: 5 ноември 2005 г. (79 г.)

Джон Робърт Фаулз (на английски: John Robert Fowles) е английски писател, романист и есеист.

Фаулз е роден в семейство на преуспяващ търговец на пури и учителка на 31 март 1926 година. Завършва престижно училище в Бедфорд, след което постъпва в Единбургския университет, който напуска през 1945 г., малко преди края на Втората световна война, постъпвайки в армията на Нейно Величество. След прекарани две години в армията, Фаулз напуска и се записва в Оксфордския университет, специализирайки немски и френски език. В периода 19501963 г. преподава в университета на град Поатие, Франция, след което заминава за Гърция, за да преподава в малка гимназия на остров Спецес. Използва острова за първообраз на романа - Магът. В Гърция среща и първата си съпруга - Елизабет Уитли.

През 1963 година излиза първия му роман - Колекционерът, станал бестселър, особено в САЩ. Романът разказва за обсебен от страстта си самотен колекционер на пеперуди, който прибавя към красивата си сбирка млада жена, за да ѝ се наслаждава в мазето на къщата си. Книгата е включена в списъка с бестселърите в САЩ. През 1965 година романът е екранизиран от режисьора - Уилям Уайлър. Успехът на книгата позволява на Фаулз да изостави преподаването и да се отдаде изцяло на творчество.

В началото на 1968 година Фаулз се премества в малкия град Лайм Реджис в южна Англия. През 1969 г. написва „Жената на френският лейтенат“ и довършва „Магът“, за който дори адаптира сценарий за филм, в който играят Майкъл Кейн и Антъни Куин, но филмът е пълен провал.

Жената на френския лейтенант (на английски „The French Lieutenant’s Woman“, 1969) е най-известният роман на Фаулз (за популярността му изиграва важна роля и филма по книгата режисьор Каръл Рейс, с Мерил Стрийп и Джеръми Айрънс в главните роли). „Жената на френският лейтенант“ съчетава в себе си исторически и любовен роман.

Следващият роман на Фаулз, Даниъл Мартин, излиза през 1977 година и се явява своеобразна автобиография, в която се проследяват 40 години от живота на автора.

През 1979 година Фаулз става директор на местния музей. На следващата година излиза романът му „Ларвата“.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за